Flygplan krockade uppe i luften

NYHETER

”Alla incidenter är mycket allvarliga och ska inte förekomma”

Två mindre flygplan krockade med varandra i luften strax norr om Östersund.

Piloterna lyckades landa maskinerna trots att det ena hade skador på stjärtfenan.

Ingen av de fem ombordvarande skadades fysiskt.

Incidenten inträffade vid lunchtid på fredagen i samband med fotografering i luften. Ett av planen, en Cessna 172 , deltar i en större övning som flygorganisationen Frivilliga Flygkåren håller i Jämtland denna vecka.

Några fotografer ville skildra övningen i bild, och för att genomföra uppdraget användes en äldre Saab Safir. Avsikten var att från Safiren fotografera Cessnan i luften.

”Ska inte förekomma”

De båda planen startade från Ope flygfält utanför Östersund. I Safiren åkte förutom piloten två fotografer och i Cessnan piloten och en passagerare.

Efter en stunds flygning kom planen för nära varandra strax norr om staden. Det ena planets vinge stötte ihop med det andras stjärtparti.

Så fort piloterna informerat trafikledningen om krocken dirigerades båda planen till den större flygplatsen på Frösön. Ett större räddningspådrag sattes in, men båda planen lyckades att landa utan problem.

Incidenten tas dock med stort allvar och hade enligt räddningstjänsten kunnat sluta illa.

– Alla incidenter är mycket allvarliga och ska inte förekomma, säger Sven Inge Ander, chef för Frivilliga Flygkåren i Sverige, till TT.

Kjell Rynhag/TT