”Jag är hemmafru och affärskvinna”

NYHETER

Nu är hon fast – kokaindrottningen som gäckat polisen

1 av 3 | Foto: Föll på sin fåfänga Sandra Avila Beltran, eller ”Stillahavsdrottningen” har anklagats för att ha styrt kokainhandeln mellan Colombia och Mexico sedan 90-talet. Tack vare sina regelbundna besök på skönhetssalong kunde polisen äntligen lokalisera och gripa henne.

Sandra Avila Beltran bad att få pudra näsan när insatsstyrkan stormade in.

Sedan vinkade hon glatt till fotografen.

Den vackra maffiadrottningen gör allt för att odla myten om sig själv.

Hon ser ut som en framgångsrik affärskvinna i sina välskräddade dräkter och nyfönade hårsvall. Själv kallar hon sig för hemmafru.

Men verkligheten är en annan. Sandra Avila Beltran, 46, anklagas för att ha styrt kokainhandeln mellan Colombia och Mexiko sedan 90-talet. Det har gett henne smeknamnet ”Stillahavsdrottningen”.

Hon har gäckat polisen länge. Inte ens amerikanska agenter har lyckats lokalisera henne.

Agenter stormade in

Så när hon parkerade sin sportiga BMW utanför den exklusiva thairestaurangen Chez Wok i Mexiko City en fredag i september hade hon ingen aning om vad som väntade.

Klädd i tajta jeans, höga klackar och en v-ringad topp gick hon in och satte sig vid ett av borden och beställde. Hon satt och fingrade på sitt långa halsband när 30 federala agenter plötsligt stormade in.

Men den plötsliga polisinsatsen imponerade föga på knarkdrottningen. Hon bad helt sonika om att få bättra på sminket innan de för ut henne.

Med händerna i handbojor ler hon och slänger aningen oberört med det långa håret. En polis filmar hela gripandet. När han frågar henne vad hon jobbar med svarar hon:

– Jag är hemmafru och affärskvinna.

Vilka affärer då, undrar polisen.

– Kläder och fastigheter, svarar kokaindrottningen snabbt.

Hyllas för sin charm

Sedan dess har hon blivit en megakändis i Mexiko. En specialskriven låt om henne spelas flitigt på radion. Hon hyllas för sin charm, skönhet och kvickhet. Egenskaper som tagit henne långt – mycket långt i den annars så mansdominerade maffiakulturen.

Hon föddes i en maffiafamilj med mäktiga farbröder. En av dem, Miguel Angel Felix Gallardo, var den mexikanska droghandelns gudfader.

Hon har varit gift två gånger. Båda männen var korrupta polischefer som jobbade dubbelt åt maffian. En var till och med chef över det Nationella institutet mot droger. De äkta makarna mördades sedan på gangstervis.

Skar av penis

Det är inte bara den kvinnliga charmen som lett henne till toppen av kokainberget. Sandra Avila Beltran har inte dragit sig för att använda klassiska maffiametoder i sitt arbete. Hon ska bland annat ha skurit av en mans penis när han inte kunde betala en skuld på några tusenlappar.

Fram till 2001 levde hon ett tillbakadraget liv – utan att någon anade hur hennes exklusiva livsstil finansierades.

Då, i december, inspekterades en fiskebåt av mexikanska myndigheter. I stället för tonfisk låg det nio ton kokain i lastrummet.

Spåren gick till hennes älskare.

Sex månader senare kidnappades hennes tonårsson. Hon vände sig desperat till polisen för att få hjälp. Till slut bestämde hon sig för att förhandla med kidnapparna själv och lyckades få sonen fri efter 17 dagar.

Men lösensumman på 5 miljoner dollar fick myndigheterna att reagera. Till slut lyckades de koppla ihop henne med det stora kokainbeslaget 2001.

Men Sandra Avila Beltran hade inga planer på att tillbringa sin dyrbara tid bakom lås och bom. Hon valde att gå under jorden och bytte identitet. Men hon bytte inte bort sin livsstil. Hon älskar män, snabba sportbilar och exklusiva märkeskläder.

Historisk ledare

USA begärde henne utlämnad för knarksmuggling i Miami 2004 – men trots att ”Stillahavsdrottningen” levde ett aktivt liv i ett av Mexiko Citys finare kvarter hittade de henne inte. Hennes många besök på en skönhetssalong och den nämnda Thairestaurangen gjorde att den mexikanska polisen till slut fick korn på henne.

– Med det här gripandet har den federala polisen stoppat en länk i kokainsmugglingen mellan Colombia och Mexiko. Hon var en historisk ledare av smugglingen från Sydamerika till Mexiko, säger polisens presstalesman Patricio Patino.