”Mamma, jag lever”

NYHETER

HELSINGFORS. Katariina, 13, står utanför Jokela kyrka och håller hårt om sin mamma.

– Jag lever, jag lever.

När hon satt inne i klassrummet med mördaren utanför hade hon messat mamma: ”Tänk om jag dör”.

Foto: ILTA SANOMAT
försökte ta sig in Två gånger försökte mördaren ta sig in i klassrummet där Katariina, 13, och klasskompisarna låst in sig. ”Jag hörde hur han två gånger försökte ta sig in genom dörren utan att lyckas. Men den var låst, och låset höll”, säger hon.

Nu tar mamma Annaleene Poikala fram mobilen och visar det sms hon fick frånKatariina.

”Det har hänt något i skolan. Vi måste vara alldeles tysta. Tänk om jag dör? Ring inte. Jag är rädd. Det här är inget skämt. Här är någon som skjuter”.

Mamman visste då inte att Katariina satt inlåst i ett klassrum medan 18-åringen stod utanför i korridoren och sköt.

– Jag hörde hur han två gånger försökte ta sig in genom dörren utan att lyckas. Men den var låst, och låset höll, berättar Katariina när hon efter två timmar i skolhuset har satt sig i säkerhet med hjälp av poliseskort.

Kulhål överallt

När Katariinas klass hörde skottlossningen och skriken låste de dörren till hushållsklassen där de höll på att laga mat. Via mobilen fick de direktiv att sitta tysta kvar i klassen och vänta på polis.

– Det kändes som en evighet tills dörren öppnades och vi kunde springa från skolan med en polis på var sin sida om oss. Överallt fanns kulhål, glassplitter, trasiga rutor och omkullvälta stolar.

Bredvid står två klasskamrater och kramar om varandra. De är djupt oroliga. Uppgifter om döda och sårade varierar från minut till minut.

Staffan Bruun