Italiens regering avgår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-21

Premiärminister Romano Prodi har fått sin avskedsansökan beviljad av presidenten

Italiens president Giorgio Napolitano skakar hand med avgående premiärministern Romano Prodi i Quirinalepalatset i Rom.

Premiärminister Romano Prodis regering avgår efter ett svidande nederlag i parlamentets omröstning om den italienska utrikespolitiken.

Det finns inga konstitutionella regler som kräver att Prodi skulle avgå men utrikesminister Massimo D'Alema hade inför onsdagens omröstning sagt att mitten-vänsterregeringen borde avgå om den inte förmådde samla sig kring utrikespolitiken. På så vis kom det att framstå som en förtroendeomröstning.

Efter ett krismöte i regeringen begav sig Prodi till president Giulio Napolitano för att "diskutera med honom och informera honom om läget". Napolitano beviljade avskedsansökan.

Sonderingar

Närmast stundar sonderingar där presidenten tar kontakt med partiledare och gruppledare i parlamentet.

Napolitano har bett Prodis regering sitta kvar under tiden för att undvika politiskt vakuum. Inom regeringskoalitionen höjdes genast röster för att Prodi ska få förnyat förtroende.

I senaten hade 160 ledamöter behövt rösta för en motion till stöd för regeringens utrikespolitik. Men bara 158 röstade för, vilket fick högerledamöter att ropa: Avgå, avgå!

Den bräckliga koalitionsregeringen innefattade en rad partier, från katoliker till kommunister. I senaten hade den endast ett mandats övervikt. Trots det har den lyckats vinna tidigare förtroendeomröstningar.

Spänningar

Inom koalitionen har det rått spänningar eftersom vänstern motsätter sig Italiens närvaro i Afghanistan och en planerad utbyggnad av en amerikansk militärbas i Italien.

I ett timslångt tal till senaten försvarade D'Alema Italiens militära uppdrag i Afghanistan:

- Det är inte ett Nato-uppdrag, utan ett FN-uppdrag i vilket Nato har en viktig militär funktion.

Renato Schifani, gruppledare för det största oppositionspartiet Forza Italia (Heja Italien), höll efter omröstningen upp ett exemplar av dagstidningen La Stampa där D'Alema deklarerar att regeringen avgår om den inte får majoritet.

- Det finns ingen majoritet längre. Det finns ingen Prodi-regering längre. Prodis regering har fallit i denna kammare, sade Schifani ivrigt påhejad av sina allierade.

TT-Reuters