Utvecklingsstörda kränks på internet

NYHETER

Hängs ut med bilder och nedsättande kommentarer

Flera utvecklingsstörda blir uthängda med bild och kränkande kommentarer på ett forum på internet. En del av dem kommer från trakten kring Karlstad.

– Det här är fruktansvärt, säger Bo Tegelstam, vice ordförande i FUB Karlstad.

Det kan närmast beskrivas som en sport. Personerna på internet hetsar varandra till att bege sig ut för att försöka ta en bild på utvecklingsstörda människor med sina digitalkameror eller mobiler. Sedan läggs bilderna ut på nätet i ett forum och kränkningarna börjar.

Påstås lukta bajs

Någon skriver att han känner att det luktar bajs när han ser människorna, någon annan att han ska ut på mongojakt. Några av bilderna påstås föreställa personer från Karlstad med omnejd. Kränkningarna har fått föreningen För Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna att rasa.

– Det är fruktansvärt. Att uttrycka sig så här om en grupp människor är förskräckligt, säger Bo Tegelstam.

Begränsat för lagen

Bo Tegelstam hoppas nu att polisen kan göra något åt de trakasserier som förekommer. Men lagen begränsar handlingsmöjligheterna.

– Allt som är på nätet går att spåra, men sedan är det en fråga om vi har rätt att göra det. Ju lägre straffsatsen är, desto mindre befoghenheter har vi att agera, säger Jonas Persson, kriminalinspektör på IT-brott hos polisen i Karlstad.

Fängelse sex månader

Vad de här handlingarna ska rubriceras som i lagen är inte helt klart. Det kan röra sig om allt från ofredande till brott mot personuppgiftslagen. För att polisen ska kunna gå in och spåra brott mot personuppgiftslagen på internet krävs att förövarna kan dömas till sex månaders fängelse. Om sådana här uthängningar bedöms som sådant brott så kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Frida Sjödin