SL backar

NYHETER

Ändrar reglerna för studeranderabatter

Foto: Ska omfatta alla Nu backar SL och ska godkänna CSN-kort för att ge studeranderabatt på tunnelbanan. Därmed omfattas inte bara universitets- och högskolestudenter, utan även dem som studerar på folkhögskola, komvux och kvalificerad yrkesutbildning.

Efter aftonbladet.se:s artikel backar SL. Nu ska även studenter med CSN-kort omfattas av studeranderabatten.

– Jag tror att det är ett missöde som har smugit sig in under sommaren, säger SL:s VD Ingemar Ziegler.

En student som går en kvalificerad yrkesutbildning (KY) hörde av sig till aftonbladet.se. Han fick inte köpa ett terminskort på tunnelbanan med studeranderabatt.

Anledningen var att SL inte godtar CSN-kort som studerandelegitimation. Därmed exkluderades tusentals studenter från det mer fördelaktiga studentpriset på tunnelbanan.

CSN-kortet är framtaget just för att studenter som går på komvux, folkhögskola eller kvalificerad yrkesutbildning ska kunna få fördelaktiga rabatter.

”Ett sommarmissöde”

SL uppgav först att anledningen till att man inte godkände CSN-kortet var att man ville ha ett system som bygger på det som SJ och SAS har.

Men både SJ och SAS godkänner CSN-kort som bevis för studier.

Nu backar SL och säger att allt var ett missförstånd.

– Det var ett sommarmissöde, tror jag, säger Ingemar Ziegler, VD på SL.

Nya instruktioner

Nu säger SL i stället att intentionen är att studentrabatten ska gälla alla som studerar minst 75 procent.

– Vi vill ha samma principer som SJ och SAS och i praktiken fungerar det så hos dem att har man CSN-kort ger det tillträde. Så bör det vara hos oss också, säger Ingemar Ziegler.

SL ska nu gå ut med nya instruktioner till sin försäljningspersonal och ändra informationen på sin webbplats. Det ska bli klart under den här veckan.

Måste köpa ny biljett

De studenter som har blivit nekade att lösa terminskort till rabatterat pris måste gå och köpa ett nytt kort.

Kommer ni att lösa in dyrare biljetter om studenter med CSN-kort har köpt sådana?

– Om någon har drabbats av den här oklarheten så får de kontakta oss så får vi lösa det. Det är en utfästelse från mig, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

Läs tidigare artikel:

Linda Nohrstedt