Sex år för mordbrand hos åklagare

NYHETER

En av tvillingarna friades

Foto: hotfullt klotter Åklagaren hotades bland annat genom klotter i hennes trappuppgång.

I dag, torsdag, föll tingsrättens dom mot den så kallade tvillingligan.

En 20-årig man dömdes till sex års fängelse bland annat för att ha tänt eld på en kvinnlig åklagares bostad i Danderyd.

Mannen fälldes för försök till utpressning, grov mordbrand, övergrepp i rättssak, anstiftan av skadegörelse, urkundsförfalskning och anstiftan av övergrepp i rättssak och olovlig körning. Straffet blev fängelse i sex år.

Han ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till åklagaren.

20-åringens tvilling friades helt av tingsrätten. Han stod åtalad för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, stöld, rattfylleri, olovlig körning, försök till grovt bedrägeri och brukande av falsk urkund.

Två andra män från ligan åtalades samtidigt vid tingsrätten. En 21-åring dömdes till skyddstillsyn för försök till utpressning. Den fjärde mannen fälldes för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Hans straff blev dagsböter.

Utpressningsförsök

Det var i mitten av maj som branden utbröt hemma hos åklagaren i Danderyd. Just då var åklagaren på jobbet. Det brann i hallen och brandkåren släckte utan att någon hade skadats.

Enligt åtalet hade gärningsmännen sprutat in brännbar vätska i åklagarens bostad.

Åtalet gällde också övergrepp i rättssak, skadegörelse och försök till utpressning. Brotten ska ha riktats mot åklagaren och hennes pappa. Däcken på hans bil har skurits sönder, hotelser har klottrats i åklagarens trappuppgång och pappan utsattes för utpressningsförsök.

Den drabbade åklagaren har tidigare åtalat en av 20-åringarna för olovlig körning. I samband med en förhandling ska han ha hotat henne.

Medlemmarna i tvillingligan har också stått åtalade för att ha antagit rika ungdomars identiteter och lurat dem på hundratusentals kronor.

Läs tidigare artiklar:

Linda Nohrstedt, Robert Triches