”Israel planerar attack mot Iran med kärnvapen”

NYHETER

Sunday Times avslöjar påstådd hemlig plan på attack mot iransk urananläggning

Israel har hemliga planer på att med hjälp av kärnvapen spränga Irans anläggningar för urananrikning, skriver den brittiska tidningen Sunday Times. Israel förnekar uppgifterna.

Enligt tidningen, som åberopar anonyma israeliska militärkällor, har två flygvapenskvadroner övats i att spränga anrikningsanläggningen i Natanz med hjälp av taktiska så kallade bunkerbomber.

Två andra kärnanläggningar i Arak och Isfahan ska enligt planerna angripas med konventionella vapen, skriver tidningen.

En talesman för israeliska UD sade till AFP att tidningens uppgifter är ”inkorrekta” och att Israel stödjer världssamfundets försök att lösa krisen på diplomatisk väg.

Säkerhetsrådet

FN:s säkerhetsråd röstade i december för att införa sanktioner mot Iran om inte landet ger upp sitt omstridda kärnteknikprogram. Teheran trotsar omvärlden och hävdar att programmet bara syftar till fredlig energiproduktion.

Israel gjorde 1981 en bombräd mot en irakisk atomreaktor och har vägrat utesluta en liknande attack mot anläggningar i Iran. Många bedömare anser dock att Irans atomanläggningar är för mycket för Israel att slå ut på egen hand.

Enligt rapporten är planen att med hjälp av konventionella laserstyrda bomber öppna ”tunnlar” in i målen. Kärnstridsspetsar skulle sedan avfyras in i anläggningen i Natanz och detonera tillräckligt djupt under markytan för att begränsa spridningen av radioaktivitet.

Flygövningar

Israeliska piloter uppges ha flugit till Gibraltar flera gånger de senaste veckorna för att öva inför en över 300 mil lång tur- och returfärd till Iran.

Tidningens källor säger dock att kärnvapen bara skulle användas om en attack med konventionella vapen bedöms otillräcklig och om USA vägrar att ingripa. Att planerna läcker ut i pressen nu kan vara ett sätt att sätta press på Iran att stoppa anrikningen av uran, skriver Sunday Times.

Irans president Mahmud Ahmadinejad har sagt att Israel bör ”utplånas från kartan”. Israel, som tros vara Mellanösterns enda kärnvapenmakt, har gjort klart att man inte tänker tillåta Iran att skaffa kärnvapen.

TT