Räddningsinsatsen i Södertälje avslutas

NYHETER

Lindex-branden kommer att kosta "hundratals miljoner"

Räddningstjänsten har under natten till fredagen inte upptäckt några glödbränder i den eldhärjade Lindexbutiken i Södertälje. Efter en sista kontroll på fredagsmorgonen avslutas räddningsinsatsen på förmiddagen, berättar Stefan Björkqvist, stabsbefäl på Södertörns brandförsvar.

Men polisens utredning fortsätter efter det att brandmännen lämnat området. Först om ett par dagar räknar man med att kunna uttala sig om någon trolig brandorsak. Även brandkåren står frågande inför den.

Finns det något som talar för att branden var anlagd?

– Inte vad jag känner till. Vi vet bara att det har varit ett snabbt förlopp och det blev rökfyllt väldigt fort. Men det är ju en klädbutik, och det kan finnas naturliga orsaker, säger Björkqvist.

Kostnaden för branden beräknas preliminärt till ”hundratals miljoner kronor”, enligt en källa med insyn i arbetet.

– Det är en jätteomfattande skada och verksamheter har blivit förstörda i olika omfattning, konstaterar källan.

Det handlar inte enbart om brand-, rök-, lukt- och sotskador utan även om förlorade intäkter för utebliven försäljning under den period butikerna tvingas hålla stängt.

Försäkringsbolagen ska under fredagen ha ett möte om branden, men först i början av februari väntas alla kostnader ha fastställts mer exakt, enligt TT:s källa.

Södertäljepolisen ska under dagen starta den tekniska undersökningen av brandplatsen, som man hittills bedömt som omöjlig att besöka på grund av hettan.

Tidigare artiklar

TT