Ex-bov utbildar poliser

NYHETER

Hotade att mörda sin fru

Rikspolisstyrelsen har anlitat en dömd brottsling till att utbilda polisens chefer.

Mannen har bland annat mordhotat sin exfru.

– Det är totalt respektlöst mot hans offer. Polisen visar fullständig brist på omdöme, säger Eva Larsson, Brottsofferjouren.

Den 53-årige företagsledaren har varit inblandad i ett flertal rättsfall och har dömts upprepade gånger. Trots det bestämde sig Rikspolisstyrelsen för att anlita honom till att hålla i en ledarskapsutbildning för polisen i Jönköping.

– Alla våra chefer deltar i kursen. Det fungerar mycket bra, säger Ulla Jarl, informationschef på Jönköpingspolisen.

Mordhotade frun

Personer som känner 53-åringen beskriver honom som oerhört charmerande men manipulerande. När hans fru ville skilja sig efter vad hon i förhör beskriver som år av hot och trakasserier mordhotade han henne på telefon – ett av de brott han dömts för.

– Då skjuter jag dig sönder och samman. Jag kommer inte att sluta förrän jag haft ihjäl dig, sa han till sin hustru.

Jönköpingspolisens högsta chef, länspolismästare Gunnar Lindelöw, är en av dem som deltar i ledarskapsutbildningen som har pågått under hösten och ska fortsätta ett tag framöver

– Jag förstår att det väcker reaktioner och att man kan ha moraliska synpunkter på det här. Men vi agerar helt efter reglerna, säger han.

”Är upprörande”

Brottsofferjourernas riksförbund (BOJ) är starkt kritisk till polisens agerande.

– Det är upprörande. När polisen gör så här visar de att de inte tycker att brottet är allvarligt, att de accepterar det den här mannen har gjort, säger förbundsordförande Eva Larsson.

Rikspolisstyrelsen ångrar inte att man anlitat 53-åringen.

– Vi följer bara lagen. Han måste vara dömd i sin yrkesutövning för att vi ska kunna säga nej, säger Bo Stålhammar, Rikspolisstyrelsens upphandlare.

53-åringen vägrar att ge några kommentarer.