”Jag kunde ha undgått att bli kidnappad”

NYHETER

Natascha Kampusch: Jag märkte att jag var förföljd men ville inte verka fånig

1 av 2 | Foto: Natascha Kampusch intervjuades i österrikisk tv i går.

WIEN

Natascha Kampusch, som i tio år var i en kidnappares våld, medgav i en tv-dokumentär som sändes på onsdagskvällen att hon kunde ha undgått kidnappningen om hon inte varit rädd för att verka fånig.

Den nu 18-åriga kvinnan berättade i en 50 minuter lång dramadokumentär i tv-kanalen ORT om kidnappningen, fångenskapen och flykten. Hon återgav händelseförloppet dagen då hon var på väg till skolan och Wolfgang Priklopil körde upp jämsides med henne och ryckte in henne i bilen.

Kampusch sade att hon ett tag hade märkt att han följde efter henne och att hon kände på sig att något var fel.

- På något sätt hade jag en instinktiv känsla, jag visste att något var fel, han verkade konstig.

Hon gick dock inte över till andra sidan av gatan, för hon var rädd för att bli överkörd.

- Jag trodde inte att det var nödvändigt. Jag ville inte verka fånig, så jag fortsatte bara att gå.

Höll sig vaken

När Priklopil körde i väg med henne trodde Kampusch att hon skulle dö. I hans hus hölls hon fången i ett litet utrymme nära garaget. Vid ett tillfälle höll hon sig vaken i det mörka källarutrymmet i flera dagar av rädsla för att han skulle ofreda henne.

Hon berättade att Priklopil hade ett komplicerat förhållande till mat, ungefär som en anorektiker. Därför höll han även henne på svältkost.

Hon hoppades att kidnapparen inte skulle dö och att hon själv skulle ruttna bort i gömstället utan att någon hittade henne. Men ibland bad hon att han skulle utsättas för något hemskt, så att det hela skulle ta slut.

Blev misshandlad

Han gav henne böcker, en tv och en bärbar musikspelare men betedde sig ofta "som ett elakt barn".

- Men självfallet är det en skillnad på om en treåring sparkar dig och skriker åt dig, blir arg på dig ... än om en stark man på 1,72 gör det.

Dagen då hon flydde hade hon inte längre så mycket sår och skador utan kände sig stark nog att springa sin väg. Hon utnyttjade att Priklopil blev distraherad av ett telefonsamtal medan hon tvättade hans bil på uppfarten till huset.

Reinhard Haller, en rättspsykiatriker som hjälpt till att anpassa Kampusch till det dagliga livet, sade att utredningen av kidnappningen visade att Priklopil förmodligen hade valt ut sitt offer flera dagar innan han rövade bort henne.

Tidigare artiklar:

TT-Reuters