Fira nyåret – 17 gånger

NYHETER

Unik almanacka ger dig koll på alla högtiderna

Katastrofalt nyår? Lugn, du har 17 chanser kvar för en lyckad fest. Den multireligiösa almanackan hjälper dig att hålla koll på världens alla högtider.

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Samtidigt spelar religionen en stor roll för många svenskar. Därför vill Sensus studieförbund öka kunskapen och har skapat en multireligiös kalender, som ett led i sitt mångfaldsarbete.

– Det har funnits en efterfrågan på att få olika religiösa högtider samlade på ett ställe. Både från arbetsgivare och privatpersoner, säger Karin Björklund på Sensus.

2005 sålde almanackan i cirka 5 000 exemplar. 2006 blev det ännu fler. I kalendern finns de sex världsreligionerna kristendom, islam, buddism, sikhism, judendom och hinduism presenterade med högtider och fakta. Exempelvis var utövarna samlas, hur firandet går till och varför man firar.

Bra för högtids-koll

– Almanackan är ett perfekt arbetsredskap för skolor, sjukhus, vårdinrättningar, socialförvaltningar, polisen och arbetsplatser som vill fungera och ha koll på dagens mångfaldssamhälle, säger Björklund.

Sensus studieförbund har inriktat sig på att jobba med mångfalds-, kultur- och religonsfrågor och fungerar som konsulter för alla som är intresserade av ämnet. Med den multireligiösa kalendern vill de synliggöra och skapa diskussion kring normer, identitet och makt.

– Vi vill sätta i gång tankar för att skapa utrymme för människor att få vara som de är. Vi tror nämligen att mångfald stärker människor och organisationer.

Andra nyår

Nadia Bhere (.se)