Ruset efter rosé fortsätter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-05

Rosé - lika vanligt som en stekarbränna i Båstad. 
 Foto: Jörgen Appelgren

Sommaren skimrar i rosa.

Svenskarna dricker rosévin som aldrig förr.

- Förra året ökade försäljningen med 40 procent, säger Lennart Agén på Systembolaget.

När temperaturen stiger väljer vi bort tunga rödviner och mörk porter. I stället är det rosévinet som åker ner i picknickkorgen. På bara ett par år har Systembolagets försäljning exploderat.

- Vi tar efter England och USA. Sen har utbudet blivit mycket bättre. Och vinjournalister skriver generellt upp rosévin väldigt mycket, säger Lennart Agén. Vinet passar bra till sallader, grillad kyckling och annan lätt sommarmat och ska serveras väl kylt,

- Mellan 8-10 grader, precis som vitt vin, tipsar Agén.

Lär om rosé

Rosétips

Aftonbladets vinexperter, Ulrika och Camilla, ger sina bästa rosétips:

Martin Ekelund (.se)

ANNONS