Rinkeby

Polisens teori om mordet i garaget: Jagar två i motståndargäng

avErik Melin, Isabelle Nordström, Niklas Eriksson

Mannen i 20-årsåldern som mördades i ett garage natten mot nyårsafton kopplas till den så kallade ”Dödspatrullen”.

Nu tros två unga män från ett rivaliserande gäng ligga bakom den senaste dödskjutningen, enligt Aftonbladets källor.

– Det är inget jag kan kommentera, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

1 av 7 | Foto: P-O Sännås

Under natten mot nyårsafton sköts en man ihjäl i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Mannen i 20-årsåldern ska ha skjutits med flera skott när han satt i sin bil och mördarna tros ha väntat på honom, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Larmet kom in vid 04.30 och när polispatrullen kom fram hittades den skottskadade mannen i ett garage. Hans liv gick inte att rädda.

Mannen är enligt Aftonbladets källor en del av grupperingen kring den så kallade ”Dödspatrullen” som kopplas till flera av de senaste årens mest brutala mordfall i Stockholmsområdet.

Nu är en av polisens teorier att han ska ha mördats av annan kriminell gruppering i området som uppges ha en pågående konflikt med ”Dödspatrullen”, enligt Aftonbladets källor.

Ingen är gripen för mordet i garaget i nuläget. Men två personer från den rivaliserande grupperingen ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara misstänkta för att ligga bakom dödskjutningen.

De två männen tros ha avlossat skotten i garaget.

Åklagare Maria Hävermark är förundersökningsledare, men vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag kan inte kommentera vilka som är misstänkta. Det råder förundersökningssekretess, men ingen är frihetsberövad, säger hon.

Aftonbladet har tidigare berättat om ”Dödspatrullen” som ska ligga bakom ett tiotal mord och om polisens arbete med att stoppa grupperingen av unga kriminella med vad som beskrivits ha en extrem våldsbenägenhet.

Trots att ett antal fall ansetts polisiärt uppklarade med personer ur ”Dödspatrullen” som gärningsmän har det inte lett några fällande domar.

Men den senaste tiden har minst två av de fyra frontfigurerna frihetsberövats.

Under mellandagarna greps de två efter att ha jagats av polisens, ett efterföljande som tog slut i Spångatrakten. I samband med det gjorde polisen ett jättebeslag av amfetamin – 25 kilo – och de två ynglingarna är nu häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

En annan av frontfigurerna ska ha flytt landet av rädsla för den nya grupperingen som nu pekas ut som misstänkta för garagemordet, uppger Aftonbladets källor.

Gruppen som de två männen som tros ligga bakom dödskjutningen kopplas till ska nyligen ha hävdat att de ”tagit över” den kriminella verksamheten i området, ett område som tidigare ska ha ansetts tillhöra ”Dödspatrullen”.

Den nya grupperingen ska ha också ha hävdat att ”det är nya tider nu och att Rinkeby tillhör dem”, enligt Aftonbladets källor.

Åklagaren vill inte uttala sig om vad som kan vara bakgrund till mordet.

– Vi har ingen aning om motivet än, det är alldeles för tidigt, säger Hävermark.

Söker vittnen

Den döde mannen satt i sin bil när han blev skjuten, uppgav källor för Aftonbladet, och den misstänkte mördaren ska ha väntat på sitt offer i garaget.

Polisen söker nu vittnen till mordet.

– Det finns en hel del vittnen som är hörda, men vi är i ett känsligt skede av utredningen så det är inte så mycket mer jag kan kommentera kring det, säger Maria Hävermark.

– Har man gjort iakttagelser runt 4.20 runt garaget är vi jätteintresserade av det, då kan man höra av sig till polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Brott