Publicerad:
Uppdaterad:

Se en till som lämnat centern

Publicerad:
Uppdaterad:

Partisekreteraren hoppar av efter strid med Daléus

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Färdig Ola Alterå valde i går att lämna posten som centerns partisekreterare. Han drog inte jämnt med partiledare Daléus och då ville han inte vara kvar i ledningen för partiet som ständigt gått bakåt i nio senaste valen.

Att partisekreteraren Ola Alterå hoppar av är inte centerns största problem.

Centerns största problem är att man inte förknippar partiet med någonting.

Personalen på centerns riksdagskansli kallades i går eftermiddag till ett viktigt informationsmöte. Ingen visste vad det handlade om, alla var övertygade om att någon skulle avgå. Tydligare kan inte centerpartiets kris uttryckas.

Partisekreteraren Ola Alterå lämnar omedelbart sitt uppdrag och tills vidare står partiorganisationen utan chef.

För ett parti som i opinionsmätningarna ligger strax över riksdagsspärren på fyra procent är det inte bra.

Det är till och med mycket dåligt.

Ola Alterås avhopp förefaller ha två grundläggande förklaringar. Han och partiledaren Lennart Daléus drog inte jämnt och de hade olika åsikter.

Häromveckan meddelade Ola Alterå att Daléus varken ser ut eller låter som en centerpartist. Han förnekar själv att det fällde avgörandet. Men vem kan säga så om högste chefen och sitta kvar?

Ledarkrisen är total

Lennart Daléus deltog inte vid informationsmötet för personalen i går. Det säger också något om förtroendet dem emellan.

I centern utser partiledaren partisekreteraren. Men Daléus kandidat hette Gunnel Hedman. Det begränsade stödet för Hedman ledde till att förre vice ordföranden Andreas Carlgren i stället puffade fram Ola Alterå, tidigare ordförande i ungdomsförbundet Cuf. Hedman fick en ny tjänst som stabschef.

I dag, drygt två år efter ledarskiftet i centern, har både Hedman, Carlgren och Alterå lämnat partitoppen. Ledarkrisen är alltså i det närmaste total.

Centern har suttit i tre borgerliga regeringar sedan mitten av 1970-talet. Trots det värjer sig partiet för benämningen borgerlig och talar hellre om ickesocialistisk.

Daléus har efter samarbetet med socialdemokraterna gjort klart att han anser att centerns viktigaste uppgift är att medverka till att Sverige får en ny regering. Det låter mindre okontroversiellt än det är.

Ola Alterå, född i en centerfamilj i Norrbotten, har stått för en mer traditionell linje. Nämligen att det viktigaste är vilken politik som förs, inte vilka som för den.

Men avhoppet är inte centerns största problem. Personalflykten är bara ett symptom som kommer att ventileras vid partiets kommundagar i februari.

Centern - vad är det

Centerns största problem är att man inte förknippar det med någonting. Säg centerpartiet och kolla vilka ansikten som dyker upp på näthinnan. Inte många. Säg centern igen och kolla om du hör några ord, slagord eller paroller. Inte det heller? Centerns kris har just sammanfattats.

Ola Alterå

Lena Mellin

Publicerad:
Publicerad: