Trump har rätt – för en gångs skull

NYHETER

Om den amerikanske presidentens Twitterattack mot Pakistan går det att säga en sak.
För en gångs skull har president Donald Trump rätt.
Att USA inte agerat tidigare är dock ingen gåta.

Sin första Twitterpost för 2018 ägnade president Trump åt att förolämpa Pakistan offentligt.

"USA har varit korkat nog att ge Pakistan 33 miljarder dollar i stöd de senaste 15 år, i gengäld har vi bara fått svek och lögner. De ger skydd till samma terrorister som vi jagar i Afghanistan. Inte längre!."

Trumps verklighetsbeskrivning är allt annat än snäll, rentav brutal. Men i sak har presidenten helt rätt.

Pakistans dubbelspel har pågått minst sedan terrordåden mot tvillingtornen i New York den 11 september 2001 som resulterade i att USA startade krig mot Afghanistan.

USA var i desperat behov av en allierad granne till Afghanistan, landet som då styrdes av talibanerna och vars ledare gav skydd till al-Qaida ledaren Usama bin Ladin, hjärnan bakom 11 september-dåden.

Kärnvapen

USA hade tidigare gett Pakistan militärt stöd men upphört med det sedan landet i hemlighet utvecklat kärnvapen.

Hastigt och mindre lustigt blev landet åter en viktig allierad för USA.
Pakistan tog tacksamt emot enorma ekonomiska bidrag men ville för den skulle inte ge avkall på sina egna säkerhetspolitiska intressen som delvis råkade gå på tvärs mot USA:s.

För Pakistan finns ett övergripande nationellt intresse som övertrumfar allt annat, att på alla sätt motverka ärkefienden Indiens intressen i regionen. Det är därför som Pakistan under årtionden gett stöd till militanta islamistgrupper som bekämpar Indien i Kashmir, ett område som Pakistan anser tillhör dem.

Hjälpte talibanerna

I kampen mot Indien är Afghanistan en viktig geopolitisk pusselbit. Det var därför som Pakistan hjälpte talibanerna att ta makten i Afghanistan 1996. Rentav var det så att talibanrörelsen bildades med hjälp av den pakistanska säkerhetstjänsten, ISI.

Så när USA erbjöd Pakistan en stor bunt med pengar och moderna vapen för att bekämpa talibanerna och al-Qaida i Afghanistan så tog man emot hjälpen med ena handen men fortsatte att hjälpa talibanerna med den andra.

Medan USA jagade Usama bin Ladin med ljus och lykta så satt al-Qaidaledaren bekvämt gömd i en stor villa, någon kilometer ifrån en pakistansk militäranläggning. Säkerhetstjänsten ISI sa att de inte hade en aning men ingen tror på dem.

Dubbelspel fortsätter

Pakistans dubbelspel fortsätter än i dag. Det frustrerade presidenterna George W Bush och Barack Obama på samma sätt som det nu frustrerar Donald Trump. Ilskan framfördes då framförallt mellan skål och vägg. Detta var ju en tid innan USA:s president började bedriva utrikespolitik via Twitter. Men viss kritik framfördes även offentligt. Vid åtminstone ett tillfälle lät USA bli att betala ut ett antal hundra miljoner dollar i utlovat bistånd.

Problemet var att USA satt i en rävsax. Man behövde Pakistan av en rad skäl, trots Islamabads dubbelspel. Ett skäl var att Pakistan lät USA flyga in med sina drönare över pakistanskt territorium och döda misstänkta al-Qaidaterrorister. Ett bekvämt sätt att föra kriget utan att behöva riskera amerikanska soldaters liv som fortsätter under Trump.

Sedelbuntar

Pakistan har än så länge inte reagerat offentligt utan nöjt sig med att kalla upp den amerikanske ambassadören till pakistanska UD.

Det är inte troligt att Trumps offentliga utskällning får Pakistan att ändra beteende. Sannolikt är ebb i hjälpflödet det enda som möjligen kan få dem att tänka om.

Kanske gör Trump sitt utfall just nu för att sätta tyngd bakom hoten att låta några hundra miljoner av stödet till Pakistan frysa inne. Men i slutänden är hans utmaning densamma som tidigare presidenters.

Hur mycket Trump än dinglar med sedelbuntarna framför de pakistanska generalernas ögon så kommer de aldrig att agera mot terrorismen om det samtidigt kan tänkas gynna Indien.

Så tycker folket om Trumps twittrande 00:25

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Pakistan