Poppe ändrade sitt testamente på sin dödsdag

NYHETER

Så fördelas miljonerna mellan hustrun och de fyra barnen

MALMÖ

Nils Poppe ändrade sitt testamente samma dag han dog.

Förändringen innebär att dottern Mia Poppe ärver en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.

- Jag uppfattade det som Nils Poppes sista vilja. Han dog en stund senare, säger advokat Lars Gildéus.

Foto: MICKE SÖRENSEN
HANS SISTA VILJA Nils Poppe avled den 28 juni i år. Samma morgon ändrade han sitt testamente, vilket bland annat medför att yngsta barnet Mia ärver en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm. Bilden på Poppe med hustrun Gunilla och dottern Mia togs när han fyllde 90 år 1998.

Den folkkäre skådespelaren Nils Poppe dog den 28 juni i år 92 år gammal.

I bouppteckningen som nu har kommit in till Helsingborgs tingsrätt fördelas arvet till hans efterlevande. Hans bolag Poppe Produktion värderas till, olika beroende på hur man räknar, cirka 12,5 miljoner kronor.

Arvtagarna är hans hustru Gunilla Poppe, 65, som är mamma till barnen Thomas, 37, och Mia, 31. Båda för namnet Poppe vidare i artistbranschen, hon som skådespelerska och han som musiker.

Mötesdatum var bestämt långt tidigare

I äktenskapet med skådespelerskan Inga Landgré har Nils Poppe barnen Anja Landgré, 51, och Dan Landgré, 48. Hon är skådespelerska och han är psykolog.

Barnen och Gunilla Poppe träffades på morgonen den 28 juni.

- Vi hade stämt möte den dagen långt tidigare eftersom Nils Poppes dotter Anja Langré då kunde komma ner från Stockholm, säger Lars Gildéus som var god man för Nils Poppe.

Förändringen i Nils och Gunilla Poppes gemensamma testamente innebär att hans bostadsrättslägenhet på Södermalm i Stockholm går till Mia Poppe. Marknadsvärdet på lägenheten i Stockholm är cirka 2,5 miljoner kronor.

Alla var överens om fördelningen

- Mia Poppe bodde redan i lägenheten och Gunilla och de andra barnen kom överens om att den motsvarade ungefär en femtedel av Poppe Produktion AB, säger Lars Gildéus.

I det ursprungliga testamentet skulle lägenheten delas av Anja och Dan Langré. De får nu i stället vardera 30 procent av aktierna i Poppe Produktion AB. Gunilla Poppe och sonen Thomas får en femtedel var av aktierna i bolaget.

För övrigt gäller testamentet som Nils Poppe upprättade med hustrun 1994.

Gunilla Poppe ärver huset

Det innebär att Gunilla Poppe ärver huset i Domsten norr om Helsingborg. Bostaden har åtta rum och kök och hade ett taxeringsvärde på 789 000 kronor 1999.

Framtida royaltyer från Poppes omfattande produktion delas av hustrun och barnen.

Per-Ola Ohlsson