Pedofiler lockas av skolornas hemsidor

NYHETER

Namn- och bildpublicering på internet utsätter barnen för risker

De svenska grundskolornas hemsidor lockar pedofiler att ta kontakt med skolbarn.

Det hävdar rikskriminalens barnporrgrupp och föreningen Ecpat, en ideell förening mot sexuell exploatering av barn.

- Vi är inga förbudstanter, men skolan är i dag fruktansvärt naiv till det här. Ett skolfoto kan hjälpa en pedofil att välja ut sitt nästa offer, säger Lennart Lindgren, ordförande för Ecpat Sverige.

I dag inleddes rättegången mot en 53-årig Uppsalapedofil vid Eksjö tingrätt. Mannen är misstänkt för grova sexuella övergrepp på två unga flickor, 12 och 14 år gamla. Mannen hade fått kontakt med flickorna via Internet.

Vid en husrannsakan i mannens bostad hittades en stor mängd e-postadresset till unga flickor och desstutom en videofilm som mannen tagit i smyg när han hade samlag med den 14-åriga flickan.

Riskerar bidra till nätpedofili

Föreningen Ecpat menar nu att skolorna riskerar att bidra till nätpedofili genom att bjuda ut barnen, med namn och bild, på Internet.

- Internet är ett fantastiskt verktyg, inte minst för barn. Men skolan måste bli mer medveten om riskerna. Att lägga ut ett skolfoto på skolans hemsida kan vara förödande. Att publicera namn och bild på barnen gör saken än mer riskabel, säger Lennart Lindgren till aftonbladet.se.

Nätanvändningen granskad

För en tid sedan granskade Ecpat, tillsammans med utbildningsdepartementet och Skolverket, Internetanvändningen i ett 30-tal svenska skolor. Resultatet vittnade om en alltför naiv och okritisk inställning till att lägga ut bilder och information om skolbarnen på nätet.

- Jag önskar att jag kunde säga att det blivit bättre efter undersökningen, men tyvärr fortsätter många skolor att delge pedofilerna den här informationen, säger Lindgren.

Han får medhåll av Anders Persson vid Rikskriminalens barnporrgrupp.

- Att lägga ut bilder på Internet med namn och ålder är att göra det lite väl tillgängligt. Det är lättare att fånga ett barns intresse om man kan tilltala dem med namn, säger Anders Persson till Svenska Dagbladet.

Uppmanas till försiktighet

Ecpats studie av de svenska skolornas Internetanvändningen resulterade i informationsmaterialet ”Internetaction”. Där rekommenderas skolorna att inte lägga ut klassfoton på nätet och att informera eleverna om riskerna.

Den åtalade Uppsalapedofilen kom i kontakt med sina offer genom att chatta under falsk identitet.

- Det här är det vanliga. Att pedofilerna tar kontakt med flickorna via chat och bestämmer träff med dem. När flickorna sedan ska träffa den hästintresserade 13-åringen, så möter de en äldre man, säger Lennart Lindgren.

Tumregler till barnen

Han anser inte att man ska förbjuda barnen att utnyttja internet, inte heller att skolorna ska stryka Internet som ett instrument i undervisningen. Men för att undvika riskerna finns det några tumregler som skolbarnen bör följa:

Berätta aldrig vad du heter, var du bor eller vad du har för e-postadress till folk du träffar på nätet.

Träffa aldrig en chat-kompis ensam första gången.

Svara aldrig på e-post som du inte vet varifrån den kommer.

Öppna aldrig en fil från någon du inte vet vem det är.

Kontakta polisen om du stöter på barnpornografi på nätet.

- Man får aldrig vara naiv. Pedofiler är sjuka människor, de ser barnen som objekt som ska erövras, säger Lennart Lindgren.

Claes Thunblad