”Bombcyklon” drar in över USA – många döda i brutal kyla

NYHETER

Minst 16 personer har dött i kylan som slagit klorna i USA – där delar av Florida fått sin första snö på decennier.

Hårda vindar väntas dra in över land på torsdag och skapa en våldsam snöcyklon.

I kanadensiska Calgary är det så kallt att pingvinerna på djurparken förbjuds gå ut.

1 av 6 | Foto: SCOTT OLSON/GETTY
Chicago, Illinois.

Iskallt regn, snöfall och stormvindar har härjat i stora delar av landet under veckan, från Texas till New England i nordöst och söderut mot Florida.

Hittills har sexton personer dött till följd av kylan, enligt AP. Bland annat har sex personer dött i Wisconsin, fyra i Texas, varav två hemlösa, samt en i North Dakota och en i Missouri, rapporterar CNN.

Allvarliga vädervarningar har utfärdats i samtliga delstater längs östkusten, från Maine i norr till Florida i söder.

Flera motorvägar har stängts av. Isigt regn föll över Georgiastaden Savannah mitt i onsdagsmorgonens rusningstrafik. Polisen stoppade trafiken på broar och överfarter på grund av halkan, skriver AP.

– Det var olyckor överallt, säger bilpendlaren Nick McCready till nyhetsbyrån.

Första snön sen 1989

Snö är mycket ovanligt i sydöstra USA. I Tallahassee i Florida är det första gången sedan 1989 som det snöar, rapporterar flera amerikanska medier.

Ett stort antal flygavgångar har ställts in runt om i USA, skolor har stängts och rekordkalla temperaturer har registrerats på många håll. Nöjesparker och vattenland är igenbommade. Fontäner har frusit till is och palmerna glittrar av frost.

Vid flygplatsen Raleigh-Durham i North Carolina uppmättes tolv minusgrader, det kallaste på mer än 130 år, sedan 1887, enligt väderinstitutet National Weather Service.

”Bombcyklon” kan dra in

North Carolina Zoo i Asheboro har rabatterat sina inträdesbiljetter för att allmänheten ska kunna se isbjörnar, fjällrävar och älgar i, vad som liknar, deras naturliga miljö, skriver AP.

Under torsdagen väntas en explosiv snöstorm, en så kallad bombcyklon, dra in över de nordöstra delstaterna med vindar på omkring 17 till 27 meter per sekund, enligt CNN. Upp till tre decimeter snö kan falla där den drar fram.

Stora delar av östkusten från Florida i söder till Massachusetts i norr kommer att påverkas av stormen när den rör sig norrut in från Atlanten, skriver New York Times.

”Den blir enorm – och kommer att uppta hela västra Atlanten längs USA:s östkust. Trycket lika lågt som Sandy & orkanvindar”, skriver meteorologen Ryan Maue på Twitter.

Pingviner får inte gå ut

Även Kanada är drabbat av kyla och snöoväder. Vädervarningar har utfärdats i provinserna Nova Scotia och New Brunswick.

Den brutala kylan gör att personalen på djurparken i Calgary håller pingvinerna inomhus. Enligt Malu Celli, ansvarig på Calgary Zoo, togs de köldtåliga djuren in i värmen i måndags när temperaturen föll till minus 25.

– Om jag öppnade dörrarna skulle de gå ut igen, säger hon till CNN.

– De njuter av att vara utomhus, men vi försöker se efter deras välbefinnande.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder