Temo: Attac har svagt stöd bland svenskarna

Publicerad:
Uppdaterad:

STOCKHOLM

Attacrörelsen har varken fått det genomslag eller det stöd i Sverige som var väntat. Bara 25 procent av svenskarna känner till organisationen. Av dessa tycker 23 procent att den är viktig och 19 procent är positiva till verksamheten.

Kartläggningen av Attac ingår i en större undersökning - Organisationsindex- som Temo gör varje år. På Dagens Nyheters debattsida presenterar Temos undersökningsledare Arne Modig svenskarnas syn på den nya opinions- och proteströrelsen.

Den svenska grenen av Attac bildades i januari i år. Rörelsen föddes i Frankrike 1998. På dagordningen står bland annat rättvisare världshandel, avskrivning av tredje världens skuldbörda och införandet av en global så kallad Tobinskatt på internationella finanstransaktioner. Inför EU-toppmötet i Göteborg på torsdag finns anhängarna på plats.

Mer känd i vintras

I undersökningen svarar, enligt Modig, 25 procent av den vuxna allmänheten i Sverige att den känner till Attac åtminstone lite. En mindre grupp sju procent säger sig känna till organisationen ganska bra eller mycket bra. I en Sifo-undersökning i januari svarade 55 procent att de kände till Attac.

Bland dem som hört talas om organisationen anser 23 procent att den bedriver en viktig verksamhet. 35 procent anser att verksamheten är oviktig.

På frågan om man är positiv eller negativ till rörelsen svarar 19 procent av dem som hört talas om eller känner till Attac att de har en positiv uppfattning medan 33 procent är negativa.

Minst viktig

I Organisationsindex undersöks 22 svenska intresseorganisationer och ideella organisationer. Enligt Modig uppfattas inte en enda av dessa som så oviktig som Attacrörelsen, eller har så stor andel kritiker bland dem som känner till den. Genomsnittsvärdet är att 60 procent tycker att verksamheten är viktig. Som exempel tar Modig LO med 56 procent, Läkare utan gränser 83 procent och Stadsmissionen 63 procent.

Mätningen omfattar 1 000 personer mellan 16 och 75 år.

TT

Publicerad: