Lördagöppet på 400 Systembolag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beslut i dag får hård kritik av nykterister

I dag fattade riksdagen beslut om lördagsöppet för landets drygt 400 systembolagsbutiker. Samtidigt kommer kunderna att erbjudas vinprovning och auktioner av samlarviner på Systemet.

- Det här är ren populism. Trots att försöken med lördagsöppet är negativa vill politikerna ge mer sprit åt folket, säger basen för IOGT-NTO, Sven-Olov Carlsson.

För drygt ett år sedan införde Systembolaget lördagsöppet på försök i sex län i landet, Västerbotten, Norrbotten, Jämtland, Västernorrland, Stockholm och Skåne.

Försöken har knappast blivit någon succé. Den totala konsumtionen har ökat med tre procent i försöksbutikerna.

Trots detta pekar allt på att riksdagen i dag klubbar igenom regeringens förslag om lördagsöppet i landets 411 butiker. Lördagsshoppingen gäller då från första lördagen i juli i år.

Provsmakning

Men i regeringens alkoholpolitiska proposition finns en rad andra förändringar som rör systembolaget.

Redan i höst räknar Systemet med att komma igång med provsmakning.

- Det handlar i första hand om provsmakning av viner men det kan även bli aktuellt med andra drycker, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Politikerna i riksdagen förväntas också ge systembolaget tillstånd att anordna auktioner av kvalitets- och samlarviner.

- De här besluten är viktiga för förtroendet för systembolaget och för den svenska alkoholpolitiken, menar Rydberg.

IOGT-basen kritisk

Förbundsordföranden i IOGT-NTO, Sven-Olov Carlsson, är mycket kritisk till Systembolagets ökade tillgänglighet. Han pekar på resultatet av den utvärdering av de sex försöksbutikerna som gjorts:

- Det finns inget i den här rapporten som pekar på ett positivt resultat av de här försöken. Trots detta säger politikerna: mer alkohol åt folket. Dessutom genomför de en mängd andra totalt onödiga förändringar som ingen efterfrågat. Man kan fråga sig varför, säger Sven-Olov Carlsson.

Bättre service

Systembolagets Björn Rydberg ger svaret:

- Vi vill ge bättre service till våra kunder. Det främjar den svenska alkoholpolitiken, säger han.

Rapportens negativa resultat avfärdar han med att ”det finns en stor osäkerhet i statistiken”.

- Varje vecka besöker mellan 1,7 och 1,8 miljoner kunder våra butiker. I de län där försöken med lördagsöppet pågått har 13 procent av kunderna gjort det på en lördag. För våra kunder är det här beslutet naturligvis viktigt, säger Björn Rydberg.

Samtidigt som lördagsöppet införs på Systembolaget i juli skärps reglerna för folkölsförsäljning. Handlare som säljer öl måste anmäla det till kommunen och ha särskild tillsyn över ölförsäljningen.

Flera timmars debatt

Regeringens förslag om lördagsöppet från den 1 juli i år bifölls efter flera timmars debatt i riksdagen.

178 ledamöter - främst socialdemokrater, moderater och en del folkpartister - röstade ja. 96 röstade nej och ville ha en längre försöksperiod med lördagsöppet i sex län. Sju lade ned sina röster.

Claes Thunblad

Publicerad: