Nya kravaller i Göteborg i kväll

NYHETER

243 gripna - 13 skadade till sjukhus

1 av 3 | Foto: BENGT KULÉN
Kravallpoliser med sköldar bildade vid lunchtid kedja runt Hvitfeldtska gymnasiet.

GÖTEBORG

Nya oroligheter utbröt under torsdagskvällen vid det avspärrade Hvitfeldtska gymnasiet i centrala Göteborg.

Minst 13 personer fördes till sjukhus varav sex poliser.

Under eftermiddagen och kvällen grep polisen ytterligare 243 personer från Hvidfeldska gymnasiet.

Efter midnatt började polisen förbereda att röja hela det avspärrade området.

I fruktan för nya kravaller bad polisen i Göteborg under torsdagskvällen om hjälp från andra polisdistrikt.

Samtliga gripna förvarades under kvällen antingen i polishuset i centrala Göteborg eller i bussar i direkt anslutning.

- De misstänks för våldsamt upplopp och överträdelse av myndighetsutövning, sade Håkan Jaldung, kommenderingschef i Göteborg.

- Vi kommer nu att röja ut Hvidfeldtska och genomföra husrannsakan under natten och vi räknar med att fler kommer att gripas.

Flera hundra personer samlades under eftermiddagen och kvällen vid Vasaparken och Vasaplatsen ett stenkast från den avspärrade skolan.

Oroligheterna tilltog under eftermiddagen. Vid 19-tiden var det fullt slagsmål mellan polisen och ett antal av demonstranterna. Många av de senare var maskerade eller bar rånarluva.

Minst sex poliser skadades och fördes till sjukhus under kvällens oroligheter.

Fem demonstranter skadades. Av dessa fick fyra hundbett. En person blev allvarligt biten och opererades under kvällen på Sahlgrenska sjukhuset.

- Det är fullt krig här, rena upploppet. En polis drogs ner från en häst fick hjälmen avsliten och blev sedan slagen med något tillhygge i huvudet, han blödde kraftigt, sade ett vittne till aftonbladet.se vid 19-tiden.

En förbipasserande mamma och hennes barn träffades av en svärm stenar som kastades av demonstranter. Bägge fördes till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, men fick senare åka hem efter omplåstring.

Flera greps tidigt på dagen

Sammanlagt elva personer greps tidigare under dagen i samband med kravaller på samma ställe, vid Vasaparken och på Erik Dahlbergsgatan. De gripna var åtta danskar, en svensk och en tysk. Tio av de gripna är misstänkta för våldsamt upplopp, den elfte för skadegörelse.

Samtidigt omhändertogs ytterligare 10 personer av polisen, men släpptes senare under eftermiddagen och kvällen.

Under torsdagskvällen började oroligheterna åter vid den nu avspärrade skolan. Ett hundratal aktivister dök upp vid polisens avspärrningar på Mohlinsgatan. Kravallutrustade poliser försökte driva bort dem samtidigt som de förde ut enstaka ungdomar som gripits inne på skolan. Ungdomarna placerades i en buss.

Oroligt i Vasaparken

Tidigare under dagen drabbade demonstranter och poliser samman i Vasaparken vid Hvitfeldtska gymnasiet.

– Vi är oerhört besvikna på polisen. Vi har försökt få igång en dialog för att avstyra det här. Nu gör man chock med batonger. Detta är inte konstruktivt, sa Örjan Bergsten från Göteborgsaktionen till aftonbladet.se efter lunch.

Cirka 400 ungdomar barrikaderade sig inne i den helt avstängda skolan. Bland dem fanns representanter för ett 80-tal organisationer från ett antal länder.

Ingen tilläts lämna området med mindre än att man kroppsvisiteras.

  - Vi hade tänkt använda den här skolan för seminarier i kväll. Det är där vi har alla våra programpunkter och där vi tänkt ha vårt kansli och vårt presskontor, därför är det mycket olyckligt att de valde just den här skolan, sa Örjan Bergsten.

Polisen höll järnmur

Demonstranterna fick först i dag reda på att insatsen mot Hvitfeldtska varit planerad sedan igår.

  - Vi trodde att vi utvecklat bra kontaktytor. Men när det händer saker har vi inte minsta chans till kontakt eller dialog. Från ingenstans har det dykt upp containrar och långa stängsel. Mycket tyder på att polisen planerat detta länge, säger Örjan Bergsten.

Polisen behöll under hela dagen sin järnmur, bestående av kravallutrustad polis, runt Hvitfedtska gymnasiet. I gymnasiet bor tillresta EU-demonstranter och aktivister under toppmötet.

  - Där inne finns vapen och tillhyggen. Vi har allvarliga misstankar om förberedelser av sabotage mot EU-mötet, säger polismästare Håkan Jaldung.

  Alla vägar runt gymnasiet spärrades av och inga demonstranter tilläts att lämna området. Vid lunchtid började polisen stänga av området med stora drygt två meter höga containrar.

  Inne i skolan fanns då flera hundra personer.

Misstänkta för brott

  - Vi kommer att kroppsvisitera alla som lämnar området. Vi har beslut om husrannsakan och många av de som finns i området misstänks för brott. Brotten utgörs i första hand om förberedelse till skadegörelse och förberedelse till grov misshandel, sa Håkan Jaldung, polismästare i Göteborg.

Polismästaren vill inte berätta vilka grupper ungdomarna tros tillhöra eller vad som fått polisen att intressera sig för just dem.

  Men han bekräftar att det handlar om både svenska, nordiska och andra nationaliteter.

Flera hundra av de demonstranter som tvingats lämna lokalerna var fortfarande under torsdagskvällen kvar innanför avspärrningarna.

- Vi står här och får inte gå härifrån. Poliser hävdar att vi alla begått brott och ska gripas, säger Annika Tigerryd, en av ledarna för Göteborgsaktionen 2001 på telefon till TT.

Hon hävdar att omkring 300 personer finns kvar innanför de massiva avpärrningar polisen satt upp.

-Det här är förfärligt. Vi har hållits frihetsberövade i flera timmar och jag fattar inte vad polisen är ute efter. Vi har inte gjort något mer än att befinna oss på en plats där vi blivit anvisade att sova, säger Tigerryd.

Avbröt insats i natt

  Polisen hade räknat med att kunna genomföra insatsen mot Hvidfedtska gymnasiet redan i går kväll.

Två faktorer låg till grund för det ställningstagandet; dels att en polisbuss angripits av personer iklädda rånarluvor och tillhyggen. Dels blev poliserna vittnen till hur gatsten , baseballträn och plankor bars in i skolan.

  - Vi räknade då med att det handlade om något hundratal personer. Men det visade sig vara många fler och därför avbröt vi i natt, säger Håkan Jaldung.

  Enligt polismästaren försökte aktivister stoppa och hindra både enskilda poliser och fordon att ta sig fram vid området.

  – Vi vill att ungdomarna avlägsnar sig från lokalerna frivilligt. Gör de inte det gör man sig skyldig till brott, sa Göteborgspolisen sent under torsdagseftermiddagen.

  Senare visade sig stormötet inne på gymnasiet ha resulterat i att aktivisterna lämnade skolan. I små grupper var de strax före klockan 16 på väg ut.

  - Det är ganska oorganiserat här, men det verkar som om många vill vara med på Bush-demonstrationen. Vi försöker få med oss så mycket vi kan av vår packning och våra banderoller och sådant, sa Gunnar Westin per telefon inifrån skolan, till TT.

Demonstranter tog sig ut från gymnasiet

Senare under torsdagskvällen förstärkte polisen bevakningen vid Hvitfeldtska gymnasiet. Där hade flera tusen demonstranter samlats och skanderade att deras kamrater skulle friges.

På torsdagskvällen spreds ett rykte om att 250 till 300 personer inne på skolan hade gripits. Demonstranterna förberedde sig vid 21-tiden för att lämna Hvitfeldska gymnasiet och talade om att bege sig till de polisstationer dit de trodde att kamraterna har förts. Strax efteråt började demonstranterna lämna området.

Ett 30-tal demonstranter tog sig enligt TT vid 21-tiden ut från Hvitfeldtska gymnasiet genom att klättra över containeravspärrningarna. Cirka tio personer greps på platsen medan flera aktivister drevs tillbaks bakom avspärrningarna.

Polisen satte in hästar för att skingra en grupp demonstranter som kastade flaskor och pinnar.

Fem danskar häktade

Göteborgspolisen meddelade i dag att de fem danskar som misstänks till förberedelse för sabotage häktades i dag vid Göteborgs Tingsrätt. Samtliga är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till grovt sabotage och försök till grov misshandel. De misstänktas offentliga försvarare har ålagts sekretess i ärendet. Kammaråklagare Thomas Ahlstrand vill i nuläget inte kommentera ärendet på grund av förundersökningssekretessen.

Begär hjälp från andra polisdistrikt

Orosläget bedömdes på torsdagskvällen så ansträngt att Göteborgspolisen begärde skyndsam hjälp från kollegor på andra håll i landet för att klara upploppen i Göteborg.

Via rikskommunikationscentralen på Rikspolisstyrelsen gick en allmän begäran om hjälp ut.

- De begär väl hjälp från alla de kan få. Begäran har gått ut till olika polismyndigheter. Vi fick den under kvällen och har redan skickat ner poliser, säger vakthavande befäl William Ring i Norrköping vid 21.30 på torsdagskvällen.

Även Stockholm skickar fler poliser till Göteborg än de som redan finns där.

Likaså har vädjan om hjälp hörsammats av till exempel Uddevalla och Borås inom Västra Götalands polisdistrikt.

- Vi skickar vår beredskapsstyrka på sju man, säger vakthavande befäl i Borås, Thomas Kronhag till TT.

Caroline Olsson, Claes Thunblad, Annika Sohlander