Filmar brutal misshandel av polis – ”en lynchning”

avAugust Håkansson

I klipp i sociala medier syns hur en poliskvinna i Paris ligger på marken och blir brutalt misshandlad av flera personer.

Nu har filmerna från nyårsnatten väckt reaktioner på högsta politiska nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar händelsen för en ”lynchning”.

”De skyldiga kommer att hittas och straffas”, skriver han på Twitter.

Exakt vad som hände är ännu inte helt klarlagt, men de korta filmsnuttarna från Parisförorten Champigny-sur-Marne har räckt för att skapa kraftfulla reaktioner i Frankrike.

I ett av klippen syns hur en ung poliskvinna som ligger på marken blir omringad av ett antal personer och får ta emot flera sparkar och slag samtidigt som hon försöker skydda sitt huvud.

Misshandel och vandalisering

Enligt Le Monde ska en fest ha pågått i området när ett 20-tal personer bestämde sig för att störa arrangemanget. Polis och räddningstjänst larmades till platsen och sedan utbröt tumult. Två poliser, en manlig och en kvinnlig, omringades och misshandlades av flera personer.

Polismannen fick sitt näsben brutet medan hans kollega ådrog sig flera krosskador. Övriga poliser på plats svarade med tårgasgranater, varpå två brandbilar vandaliserades.

”Kommer hittas och straffas”

Händelsen har väckt en rad reaktioner i landet.

”De skyldiga till den fega och kriminella lynchningen av poliser som gjorde sitt jobb en natt den 31 december kommer att hittas och straffas. Ära till polisen och stöttning till all ordningspersonal som attackerades på ett sådant vidrigt sätt”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på sin Twitter.

Inrikesministern Gérard Collomb kommenterar i samma sociala kanal: ”Att attackera våra ordningsstyrkor, det är att attackera vår republik”.

Ökat våld mot poliser

Hittills har två personer kallats in till förhör. Det är ännu oklart om de har gjort sig skyldiga till misshandeln eller skadegörelsen av brandbilar, meddelar fransk polis.

2016 skadades 5 767 franska poliser när de var i tjänst – en siffra som ökar, rapporterar Le Monde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Brott