Han vet var vapnen är

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen tror på Arklövs nya uppgifter om polismorden

1 av 5 | Foto: POLISEN
ERKÄNNER AVRÄTTNINGEN Erkänner att det var han som sköt - och berättar var mordvapnet finns. I ett femton minuter långt samtal med polisen ger nu Jackie Arklöv nya uppgifter om hur morden i Malexander gick till.

Jackie Arklöv erkänner att det var han som avrättade polismännen Olov Borén och Robert Karlström i Malexander.

Han berättar nu också var mordvapnet finns, kan Aftonbladet avslöja.

- Det är uppgifter om ett visst område, säger Thommy Håkansson, chef för länskriminalen i Östergötland och spaningschef under mordutredningen.

Förhöret med Arklöv ägde rum redan den 8 juni.

Egentligen var förhörsledarna Eiler Augustsson och Benniet Henriksson på besök hos Arklöv på Kumlaanstalten i ett annat ärende.

I Folke Rydéns tv-dokumentär erkände Arklöv tre rån och förundersökningen om de brotten hade därför återupptagits.

- Vi fick en hint om att det var något mer, att han ville säga något om Malexandermorden också, så vi var beredda. Vi satte på bandspelaren och lät honom berätta, säger Eiler Augustsson.

Då kom hans erkännande.

Enligt förhörsledarna har Arklöv blivit starkt påverkad av tv-dokumentären. Han var mån om att de anhöriga skulle underrättas om hans nya uppgifter.

- Det var när han fick se polismännens familjer i deras vardagstillvaro som han beslöt sig för att det fick vara nog. Han insåg också att det inte var så bra att indirekt ha pekat ut Tony Olsson som den som avlossade skotten.

"Han behövde någon att prata med"

- Arklöv behövde också någon att själv prata med, det har han inte gjort tidigare, säger förhörsledare Benniet Henriksson.

Ett av polismännens egna tjänstevapen användes när Olov Borén sköts i nacken och Robert Karlström i pannan. Det är dessa avgörande skott Arklöv nu erkänner. I tingsrätten och hovrätten hävdade han att han inte skjutit mot poliserna. Han pekade i stället indirekt ut Tony Olsson som den som avlossade skotten.

Under rättegångarna sa Arklöv att han lämnat över polisernas tjänstevapen till en annan person.

Inget regelrätt förhör med Arklöv

Nu tar han tillbaka detta och säger sig istället veta var de gömts.

- Han känner till var de kan vara. Han har en uppfattning om i någon mån var de kan finnas, säger Thommy Håkansson.

Att låta Arklöv peka ut området genom att valla honom på plats är inte aktuellt. Däremot kan han få visa det på en karta, enligt Håkansson.

Det femton minuter långa nya samtalet om Malexandermorden med Arklöv var inte något regelrätt förhör eftersom dom redan avkunnats i målet. Förhörsledarna kunde därför inte ifrågasätta hans uppgifter som normalt görs i förhör, men de tror ändå på honom.

- Jag bedömer honom som trovärdig. De anhöriga informerades förra veckan om vad han berättat. Det hade vi inte gjort om vi inte bedömt berättelsen som trovärdig, säger Eiler Augustsson.

Enligt Benniet Henriksson har Arklöv även kommit med uppgifter om de övriga skotten. Henriksson är dock förtegen om det eftersom någon förundersökning ännu inte har inletts.

Det är nu riksåklagaren som ska ta ställning till om förundersökningen ska tas upp igen eller inte.

- Vi har haft ärendet hos oss sedan en tid tillbaka. Det har föredragits för mig den här veckan. Förmodligen kommer ett beslut på torsdag eller fredag, säger riksåklagare Klas Bergenstrand.

Tidigare artiklar om polismorden:

Tobias Brandel

Publicerad: