Domstol stoppar delningen av Microsoft

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK

Den omfattande rättegången mot Microsoft tog en mycket oväntad vändning på torsdagen, när en appellationsdomstol underkände en tidigare dom om att mjukvarujätten skulle delas upp.

Utslaget var en betydande rättslig framgång för Microsoft.

Mjukvarujätten Microsoft, med grundaren Bill Gates, vann en stor rättslig seger när en appellationsdomstol underkände en tidigare dom om att företaget skulle delas upp.
Foto: AP
Mjukvarujätten Microsoft, med grundaren Bill Gates, vann en stor rättslig seger när en appellationsdomstol underkände en tidigare dom om att företaget skulle delas upp.

Den federala domstolen gav också order om att domaren Thomas Penfield Jackson skulle bytas ut.

Handeln med Microsoft-aktier på Wall Street i New York stoppades tillfälligt efter det överraskande domstolsutslaget, där de sju domarna i den federala appelationsdomstolen skickade tillbaka målet till lägre instans. I princip ska rättegången göras om från början.

I den tidigare domen fastslog Thomas Penfield Jackson att Microsoft olagligt försökt skaffa sig monopol i delar av mjukvarumarknaden för datorer samt att det mäktiga företaget tvingat både konkurrenter och samarbetspartners till att använda Microsofts system.

Öppnar upp för konkurrenterna

Domen krävde att Microsoft skulle delas upp i två bolag och att vissa av mjukvarujättens program skulle göras tillgängliga för konkurrenter. Microsoft dömdes också att betala dryga böter.

Microsoft överklagade domen, medan USA:s justitiedepartement under president Bill Clinton i stort sett välkomnade den omfattande domen i ett av de största antitrust-fallen i USA.

Även 19 delstater har stämt Microsoft.

Den kontroversielle domaren Penfield Jackson har redogjort för domen i samtal med reportrar. I intervjuerna gjorde domaren också personliga reflektioner och fällde nedlåtande kommentarer. Han lär bland annat ha liknat Microsofts grundare Bill Gates vid Napoleon.

Genant tillrättavisning

Den federala appellationsdomstolen i District of Columbia fann att Penfield Jackson därmed diskvalificerade sig själv. Det var en ovanlig och för domaren genant tillrättavisning.

Distriktsdomaren Jackson ''framstod som partisk'' både genom kommentarer utanför rättegångssalen och i hemliga intervjuer med journalister, skrev appellationsdomstolen i sitt utslag.

Appellationsdomstolen baserade sitt beslut på två dagars intensiv utfrågning av både åklagare och försvarsadvokater i februari i år. Samma domstol har tidigare dömt till Microsofts fördel i ett relaterat fall för tre år sedan.

Representanter för Microsoft ville inte kommentera. De hänvisade till att de först måste granska torsdagens utslag.

Grim Berglund/TT ( )

Publicerad: