Nyheter

Här är Pippis riktiga pappa

NYHETER

Carl E Pettersson var Kungen i Söderhavet

Pippis pappa är funnen.

Han var en svensk sjöman, som blåste överbord i en storm och flöt iland på en söderhavsö. Där gifte han sig med negerkungens dotter.

Och detta är alldeles sant.

Joakim Langer har hittat Pippis pappa. Han låg sömnlös en natt i december förra året och läste en artikel från 1935 som Joakims pappa, underhållaren Pekka Langer, sparat.

Artikeln handlade om svensken Carl Emil Petterson, som 1904 flöt iland på den öde ön Tabar.

Pettersson blev vän med kannibalerna på grannön Simberi, gifte sig med hövdingens dotter Sindu, levde på ön i många år och fick nio barn. Och han blev omåttligt rik.

"För mycket som stämde in"

När Joakim Langer läste att Carl E Petterson hittat en massa guld hajade han till:

- Det måste vara Pippis pappa!

- Det här är Efraim Långstrump i Söderhavet, säger Joakim Langer, och väckte sin fru fyra på morgonen och berättade. Jag tänkte på kappsäcken med guldpengarna. Det var för mycket som stämde in.

I mars-april reste Joakim Langer med ett team till Tabaröarna i Nya Guinea och letade efter Pippis pappa.

- Vi hade en enorm tur, vi träffade en gammal kvinna som träffat Carl Petterson och han var precis som Efraim Långstrump.

- Och vi fick veta att han var en god människa och delade med sig av det han hade. Han var också stor, tjock och otroligt stark.

"Namnen stämmer"

På 30-talet skrev svenska tidningar mycket om "kungen i Söderhavet". Carl E Petterson levde med sin familj på ön Simberi.

I en artikel beskrivs hur en engelsk berusad sjöman hade varit för närgånget intresserad av hans mörkhyade hustru.

Då hade Petterson lyft upp sjömannen på raka armar och tippat ner honom bland hibiscusbuskarna.

- Hibiscus är en av de få växter som Astrid Lindgren nämner i sina Pippi-böcker. Och Pippi var också jättestark och lyfter upp sin häst Lilla Gubben på raka armar.

- Namnen på Pippis svarta kompisar på Tabar stämmer också. Flickan Moana är ett vanligt flicknamn och pojken Momo betyder egentligen jordugn på deras språk, säger Joakim Langer, som tror att Astrid Lindgren fått inspiration när hon läst om Carl Pettersons öde.

Joakim Langer har själv inte kunnat prata med Astrid Lindgren, 93, om likheterna mellan Carl Petterson och Pippis pappa. Astrid är nu för sjuk och trött.

- Men Astrids 90-åriga syster, Stina Hergin, säger att hon minns artiklarna om den svenske kungen i Söderhavet.

Fotnot: Joakim Langer berättar om resan i radions P 1 den 1 maj klockan 10.03. I oktober kommer utställningen "Pippis pappa i Söderhavet" på Etnografiska museet i Stockholm, det är ett Fryshusprojekt.

Han fick nio barn med hövdingens dotter

Ulla-Lene Österholm

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter