Bakslag för Trumps migrationsbeslut

Foto: Reed Saxon/AP/TT
En domare har beslutat att USA:s regering inte kan ta bort skyddet för så kallade "dreamers" i USA: Arkivbild.
NYHETER

Donald Trumps beslut att riva upp migrantprogrammet Daca stoppas.

En domstol i San Francisco sätter ännu en käpp i hjulet för presidenten när han försöker nå en kompromiss mellan partierna.

Presidentens beslut har redan mött motstånd i domstolar landet över, från såväl oppositionella delstatsåklagare som organisationer.

Och William Alsup, domare i San Francisco, beordrar med ett 49-sidigt dokument att beslutet tills vidare stoppas i hela USA. Att Daca-programmet skulle vara olagligt, vilket justitiedepartementet hävdar, bygger på en "bristande juridisk premiss", menar han.

Redan under valrörelsen lovade Donald Trump att slopa Daca. Hans föregångare Barack Obama införde programmet för att skydda "dreamers", drömmare – personer som kom till USA illegalt som barn och som lever under hot om att deporteras.

Totalt rör det sig om uppemot 800 000 personer. Och om domare Alsups beslut inte hävs i en högre instans så kommer de att kunna ansöka om förnyade uppehållstillstånd.

Trump fattade beslutet i september, men gav kongressen ett halvår för att utforma en ny lösning.
Bara några timmar innan beslutet stoppades av domstolen i San Francisco höll han ett möte med kongressledamöter från bägge partier, för att försöka komma framåt i Daca-frågan.

Presidenten säger sig vara flexibel – men vill att Demokraterna går honom till mötes i andra migrationsfrågor, bland annat vad gäller ett murbygge mot Mexiko.

ARTIKELN HANDLAR OM