De dödades i terrorattacken i Stockholm

Fem människor dog i terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017.

Fyra avled på attentatsdagen – den femte tre veckor efter attacken.

Här är dödsoffren för terrordådet.

EBBA STEFANSDOTTER ÅKERLUND, 11

11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund tog bussen från Djurgården in mot stan fredagen den 7 april. Vid T-centralen gick Ebba av för att möta sin mamma. När ingen fick tag på henne efterlystes hon på sociala medier men senare konstaterades att Ebba var en av de fem personer som dött i attacken.

I samband med Ebbas död gav hennes föräldrar ett gemensamt uttalande:

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”.

Till Aftonbladet säger pappan att varje dag efter Ebbas död har varit en enorm kamp för att överleva.

– Jag har inte förlorat ett barn, jag har förlorat mitt enda barn. För de som förlorar ett av sina barn kanske det blir bättre med tiden men föräldrar som förlorar sitt enda barn är det tvärtom. De lyckas inte börja om igen.

Efter dotterns död har pappan startat stiftelsen Svenska hjärtan som ska uppmuntra fler personer att bli goda förebilder.


LENA WAHLBERG, 69

Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile var på besök i Stockholm för att gå på trädgårdsmässan i Älvsjö tillsammans med vännen Marie Kide, 66.

Hemma i Ljungskile befann sig Lenas make och vännen Jan Lindvall som precis påbörjat vårupprustningen av den gemensamma segelbåten.

– Det gjorde vi exakt samtidigt som Lena blev påkörd. Vi visste ju att hon befann sig i Stockholm men hon skulle ju inte vara på Drottninggatan, har Jan tidigare berättat för Aftonbladet

Det var först flera timmar efteråt som de förstod att något var fel då Lena inte svarade i sin telefon. Dagen efter fick Jan det smärtsamma beskedet om Lena.

– Det var en obeskrivlig chock. Vi har varit vänner i över 30 år, umgåtts så mycket och så slås allt det sönder på bara en sekund, säger han.

Lena, som hela sitt liv jobbat som lärare brann för barn berättar hennes anhöriga. Mot slutet arbetade hon som speciallärare innan hon gick i pension. Hon var även ordförande i människorättsorganisationen Amnesty i Ljungskile.

– Hon var den som stöttade alla svaga och kämpade för dem som hade det lite svårare här i livet, har hennes lillebroder tidigare berättat för Aftonbladet.

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha och vi stod varandra väldigt nära. Hon var den största av alla. Detta gör så ont att hon blir drabbad av detta.

Vännen Stefan Edman liknade henne vid blomman solvända.

– Solvändan har förmågan att följa solskivans vandring över horisonten. Den uppsöker maximalt med ljus och värme. Och sprider ljus och värme. Det tycker jag att Lena gjorde, berättade han under Lenas minnesstund.


MAÏLYS DEREYMAEKER, 31

31-åriga småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker från Belgien hade stämt träff med vänner i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata dit hon kom före sina vänner strax innan 15-tiden. Men i stället för en trevlig eftermiddag blev hon det första av fem offer för det misstänkta terrordådet på Drottninggatan.

Maïlys bodde i den belgiska orten Lembeek i Halle söder om Bryssel tillsammans med sin 1,5-årige son. Enligt den flamländska tidningen Het Nieuwsblad arbetade hon som psykolog med fokus på framförallt asylsökande.

När Maïlys påträffades saknades hennes identitetshandlingar varpå det tog cirka två dygn att bekärfta Maïlys hennes identitet med hjälp av dna-prov.

– Jag kände hennes föräldrar mycket väl. Maïlys själv har jag träffat flera gånger. De är alla väldigt fina människor. Självklart är de förkrossade. Det som har hänt är fruktansvärt, har borgmästaren i Halle, Dirk Pieters, tidigare sagt till Het Nieuwsblad.

Enligt tidningen var Maïly Dereymaekers passion i livet musik, hon spelade bland annat flöjt i en ensemble och gav musiklektioner till barn.


CHRIS BEVINGTON, 41

Småbarnspappan och britten Crispin Bevington, även kallad ”Chris”, 41, arbetade på Spotify i Stockholm. Han växte upp i Sydafrika, men flyttade sedan till Leatherhead i Surrey i Storbritannien.

De senaste åren har han bott i Stockholm med sin svenska fru och barn.

När Rakhmat Akilo påbörjade sin vannsinnesfärd längs med Drottninggatan befann sig Chris Bevington i höjd med korsningen Drottningatan/Kungsgatan. Med sig hade han sin sjuåriga son – som han räddade livet på innan han dog.

”Hans sista osjälviska och heroiska handling på jorden var att kasta honom i säkerhet, ur vägen för en stor framrusande öllastbil, framförd av en avskyvärd terrorist, i avsikt att döda, men det kostade honom livet” skriver Chris föräldrar John och Pamela Bevington i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många”, sa pappan i ett uttalande strax efter beskedet.


Marie Kide.
Marie Kide.

MARIE KIDE, 66

Marie Kide, 66, från Trollhättan dog under morgonen den 28 april. Hon hade då kämpat för sitt liv på sjukhuset i tre veckor.

Tillsammans med väninnan Lena Wahlberg, 69, var Marie i Stockholm under helgen för att gå på trädgårdsmässan i Älvsjö. Men innan besöket på mässan bestämde sig vännerna för att gå en runda på butikstäta Drottninggatan.

Marie Kide jobbade som lärare på Kronans skola i Trollhättan. Den 22 oktober 2015 var Marie i skolans lokaler när Anton Lundin dödade tre personer med ett svärd – men Marie klarade sig undan attacken.

”Det finns inga ord som kan beskriva den bestörtning som vi känt och känner. Att en person kan drabbas av, genom historiens två värsta händelser, av två terrorattacker i Sverige” skrev Kronan skolans rektor Djeno Mahic i ett brev.

Marie var även partipolitiskt aktiv i Miljöpartiet i Trollhättan.

”Marie lämnar ett stort tomrum efter sig, hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage. Hon spred värme och kärlek omkring sig och det var ett privilegium att arbeta ihop med henne. Vi saknar henne djupt” skrev partiet efter beskedet.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga som avböjt att kommentera.

Publisert:

LÄS VIDARE