"Jag slog en kofot i pannan på dom"

1 av 3 | Foto: BERND BüTTNER
Fångvaktare och polis förde Leif Axmyr (andra från vänster) till den fullsatta rättegången vid Gävle tingsrätt sommaren 1982.
NYHETER

Leif Axmyr mördade den 29 maj 1982 Ulla-Britt Jacobsson, 20, och Tommy Larsson, 24. Efteråt tände han eld på lägenheten.

I rätten nekade han - men dömdes till livstid.

- Jag var som galen - jag slog en kofot rätt i pannan på dom, säger han i dag.

I september 1981 fick den då 43-årige Leif Axmyr kontakt med den 23 år yngre Ulla-Britt Jacobsson. Han satt i fängelse och skulle friges i början av maj 1982.

Förhållandet försämrades inför hans frigivning och flera gånger under våren berättade Ulla-Britt för sina bekanta att hon var rädd för Leif Axmyr. När han frigavs var förhållandet slut.

Den 28 maj festade Axmyr med några kamrater och under kvällen ringde han upp sin tidigare flickvän. Då svarade Tommy Larsson.

Leif Axmyr och tre av hans kompisar satte sig i en bil och åkte till Gävle.

- Jag bröt upp två dörrar, kom in i lägenheten, visste inte om jag skulle åt höger eller vänster. Jag hade en kofot i näven. Då fick jag se honom - och drämde kofoten rakt i pannan på honom.

- Jag var helt galen, jag flippade ut - och tog henne också. I dag skäms jag för vad jag gjorde - men det hjälper ju inte ens om de hugger av mig armar och ben. Jag har gjort det, men jag har också sonat för det.

Enligt åtalet stack han efter kofotsslaget en kniv två gånger i Tommy Larssons bröst.

Ulla-Britt Jacobsson slog han kofoten i huvudet på - sedan använde han kniven mot hennes huvud, hals, armar, händer, ben bröst och rygg.

I bröstet hade hon ett 20-tal knivhugg och hon fick 15 knivstick i ryggen.

Tände tre eldar

Innan Leif Axmyr lämnade lägenheten tände han eld på tre olika ställen.

Senare samma morgon greps Leif Axmyr i Skutskär. Hans kläder var dränkta av offrens blod. Han vägrade uttala sig.

Hans tre kamrater flydde efter mordet, rädda för att bli Axmyrs nästa offer. En av dem var vittne till hela händelsen - och det var honom som Leif Axmyr under rättegången anklagade för morden. Själv erkände han då bara att han slagit kofoten i huvudet på offren.

"Totalt hänsynslös"

Rätten ansåg det dock bevisat att det var Leif Axmyr som mördat det unga paret - och att han visat total hänsynslöshet.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han begått brotten under "psykisk abnormitet" men att han inte var sinnessjuk och att han därför inte behövde sluten psykiatrisk vård.

Därför dömdes han till livstids fängelse.

Pelle Tagesson , Camilla Norström