Vägarbetaren Timmy slog en bil med asfaltsraka

1 av 2

avMiriam Bratt

NYHETER

Vid ett vägarbete i närheten av Ljungby körde en bil i hög hastighet mot arbetarna. Det fick en av dem, Timmy Edström, att hoppa ut i vägen och vinka åt föraren att sakta ner. Men Timmys gestikulerande bet inte på bilisten, skriver SVT Småland.

– Då får man hitta på något för att få bilen att stanna och det var att slå den här rakan i rutan, säger Timmy till Aftonbladet.

När Timmy Edström, 32, och hans kollegor jobbade med ett vägarbete en tidig morgon i november råkade de ut för något som inte är helt ovanligt – en bil kom i hög hastighet mot dem.

De befann sig vid E4 söder om Ljungby. Vid denna del av vägen var hastighetsbegränsningen satt till 30 kilometer i timmen, men den här bilen kom enligt Timmy farandes i ungefär 70–80.

För att få bilen att sakta ner valde Timmy att gå ut på vägen och försöka vinka åt bilisten att sakta ner. Men tilltaget tycktes inte beröra personen bakom ratten som fortsatte i samma hastighet, enligt Timmy.

– Då får man hitta på något för att få bilen att stanna och det var att slå den här rakan i rutan, säger Timmy.

1 av 2
”Det är en daglig grej som händer på arbetet”, säger Timmy Edström om bilar som kör för fort i närheten av honom och hans kollegor.

Han slog alltså till bilens framruta med en asfaltsraka, som är ett verktyg man använder vid asfaltsläggning. Rutan sprack och då stannade bilen till vid sidan av vägarbetet.

– Då kom två väldigt arga, danska damer ut och skulle prata med mig. De stod och skrek på mig, men det hade de inte så mycket för.

Polisen kom och förhörde

Timmy gav bilisterna sitt namn och telefonnummer och sa att de fick göra vad de tyckte var rätt – något som ledde till en polisanmälan. Senare under dagen kom polisen till platsen och förhörde Timmy om händelsen.

Nu har det gått drygt tre månader och Tingsrättens dom har kommit – Timmy är dömd till att betala 13 000 kronor i skadestånd till bilföraren och 11 000 kronor i dagsböter.

– Första tanken var att det här ska jag överklaga, säger Timmy.

Timmy hävdar att han handlade i nödvärn, men den bilden delar inte Tingsrätten.

”De stöttar mig till 100 procent”

Efter domen har flera tidningar uppmärksammat händelsen vilket lett till att Timmy fått stor respons från allmänheten.

– Folk inom samma bransch jublar och stöttar mig till 100 procent. De har swishat massa pengar och försöker hjälpa till med böterna, säger han och fortsätter:

– Kanske omkring 17 000 kronor har jag fått in.

Förutom den ekonomiska hjälpen har han också fått flera råd om vad han kan anmäla föraren för. Och allt stöd är enligt Timmy ovärderligt.

– Jag har funderat på hur ska jag kunna tacka alla. Allt det här betyder jävligt mycket.

Så många trafikolyckor sker årligen 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar

Ljungby