USA: Kubasvensken släpps efter kriget

NYHETER

"Svensken hade lite att säga." Det är en av kommentarerna från de svenskar som förra månaden besökte den 23-årige fången på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.

Sverige har krävt att svensken ska släppas men USA har sagt att han skall sitta kvar som fånge tills kriget är slut.

Rättschefen Carl-Henrik Ehrenkrona och hans delegation frågade under sitt USA-besök vilket krig USA egentligen syftade på, kriget i Afghanistan, kriget mot al-Qaida eller kriget mot terrorismen.

  Sverige kan acceptera att svensken skulle hållas som fånge medan kriget i Afghanistan pågick men inte att kriget mot al-Qaida och kriget mot terrorismen ska slutföras först.

  Svenskarna fick inget entydigt svar.

Pessimism om frigivning

  UD släppte på torsdagen tidigare hemliga handlingar om svensken och de genomsyras av pessimism beträffande möjligheterna att få honom frigiven.

  Under rättschefen Carl-Henrik Ehrenkronas besök i Washington nyligen mötte han även den juridiske rådgivaren i president George Bushs nationella säkerhetsråd, John Bellinger III, vilket tidigare inte har varit känt. Även till Bellinger framfördes begäran om omedelbar frigivning av svensken, samma begäran som tidigare framförts till amerikanska UD:s rättschef William Taft.

  Chef för säkerhetsrådet är Condoleezza Rice.

Underrättelseexpert besökte fången

 "Ur underrättelsesynpunkt tillförde detta besök ingenting nytt. Han anser sig inte ha begått några brottsliga handlingar", rapporterar besökaren Bertil Lundin, som annars arbetar med underrättelsefrågor på försvarsdepartementet.

  Det har tidigare inte varit känt att det var en svensk underrättelseexpert som hälsade på den svenske fången tillsammans med Arne Andersson från säkerhetspolisen.

  Orsaken till att det inte var en UD-tjänsteman som reste denna gång var att USA tidigare hade sagt nej till ett konsulärt besök från svensk diplomat, erfar TT. USA ville bara acceptera polisiära besök. Lundin blev en kompromiss.

Frågade om allsvenskan

  Besöket hos svensken sammanfattade Lundin så här:

  "Han visade varken glädje eller förvåning då vi träffade honom första gången.

  Han bor i en cell med egen toalett, handfat och säng. Han har fönster i cellen.

  Han duschar tre gånger i veckan och motionerar två gånger i veckan, cirka 15 minuter varje gång.

  Han ber fem gånger om dagen och har tillgång till Koranen på arabiska men vill gärna ha den i svensk översättning.

  Han skriver få brev och mår bra, enligt vad han själv säger."

  Svensken vill inte säga något om sitt besök hos en känd imam i London eller om vad som skedde i Portugal, där han satt gripen som misstänkt för stöld en tid.

  Redogörelsen tyder på att svensken var så obenägen att berätta något att samtalet i stället fördes över till vardagliga ting som valet i höstas och hur det gått för den fotbollsintresserade mannens lag i allsvenskan.

Fakta: Kubasvensken

Thomas Höjeberg/TT