Pharmacia stäms för mutor i USA

NYHETER

ROM

Delstaten New York stämmer läkemedelsbolagen Pharmacia och Glaxo Smith Kline för att ha mutat läkare och apotek.

Samtidigt har ett hundratal italienska läkare fått besked från åklagarna om att de är misstänkta för att ha tagit mutor.

Mutorna ska i USA ha betalats ut av Pharmacia och Glaxo i form av rabatter på läkemedel med ett mycket högre pris gentemot försäkringsbolag och statliga myndigheter. Till följd av ersättningssystemet har läkarna och apoteken kunnat stoppa mellanskillnaden i egen ficka, skriver New York Times enligt TT.

Förlorarna är skattebetalarna och patienterna, som tillsammans lurats på hundratals miljoner dollar, enligt New Yorks delstatsåklagare Eliot Spitzer.

I Italien är det enbart Glaxo som åklagarna i Verona misstänker har mutat minst ett hundratal läkare. De har fått stora penninggåvor men också lyxresor och falska läkarkongresser på dyra badorter världen.

Bandade telefonsamtal

13 500 timmar avlyssnade telefonsamtal finns inspelade. På ett band samtalar två läkare och klagar över att en kollega fått 350 000 kronor medan de själva bara fått 100 000 kronor.

En representant för Glaxo säger till en kollega:

- Vill grabbarna ha en kul semestertripp till Disneyland så får dom det.

Avsikten var en enda - att läkarna skulle förskriva just Glaxos produkter.

Glaxos ledning säger sig inte ha en aning om mutanklagelserna. Och de utpekade läkarna nekar:

- Visst har jag deltagit i någon kongress som Glaxo anordnat. Men jag har aldrig låtit mig påverkas, säger cancerspecialisten Umberto Tirelli i Aviano, Norditalien.

Åke Malm