Snöoväder skapar kaos i flygtrafiken

NYHETER

STOCKHOLM

Flyg stod stilla, bussar körde av vägen och långtradare tog sig inte upp i backar. Snöovädret och den hårda vinden ställde till svåra problem på många håll på måndagen.

Både Landvetter och Arlanda hade stopp eller inskränkningar i trafiken.

- Vi har haft ett extremt snöoväder idag. Vi drabbas väldigt sällan av sånt här. Senast var det i november 1995, säger Lars Oscarsson, informatör på Landvetter i Göteborg.

På Landvetters flygplats utanför Göteborg var ett 30-tal maskiner igång för att röja bort snön på morgonen, men ny snö lade sig lika fort som man hann ploga undan den gamla.

- Det har snöat så mycket att vi inte hunnit hålla undan snön, säger han.

Klockan nio på förmiddagen stoppades flygningarna helt på Landvetter. Varken start eller landningar tilläts på grund av alldeles för låga bromsvärden på banan.

Först ett på eftermiddagen var trafiken igång igen.

- Trafiken kommer att dras med förseningar under resten av dagen tills flygbolagen hunnit ikapp.

Förseningar på Arlanda

Arlanda flygplats drabbades av förseningar på upp till 45 minuter på morgonen. Endast en bana kunde användas framför allt på grund av den kraftiga vinden som uppgick till 24 meter i sekunden i byarna. Normalt klarar Arlanda 70 starter i timmen, på måndagsmorgonen var man nere i 40.

Senare kunde den start- och landningsbana som varit stängd öppnas igen.

Mellan 06.00 och 15.00 på måndagen har eller ska 28 flygningar, 17 ankommande och elva avgående, ställts in på Arlanda.

Vid 14-tiden uppgav Karin Magnusson, Luftfartsverkets (LFV) pressjour på flygplatsen, att förseningarna efter morgonen ännu låg på mellan 15 minuter och en timme.

Om väderläget inte försämras räknar dock LFV med att klara trafiktopparna i slutet av eftermiddagen utan ytterligare förseningar.

Buss åkte av vägen

En buss körde på måndagsmorgonen av vägen vid Eklanda skog i Mölndal utanför Göteborg. Åtta personer fördes till sjukhus för lättare skador.

Bussen som var på väg mot Frölunda kanade av vägen strax efter klockan nio på måndagsmorgonen. Det rådde då svåra väderförhållanden i Göteborgsområdet med ett kraftigt snöande.

Ytterligare en stadsbuss råkade ut för en olycka i Göteborgsområdet på måndagsförmiddagen. Det var på Gunnebogatan i Göteborg som en buss körde in i ett räcke. Enligt polisens länskommunikationscentral har ingen passagerare fått några svårare skador.

Det var på förmiddagen stora störningar i trafiken på Boråsvägen vid Kallebäck i utkanten av Göteborg beroende på att långtradare hade svårt att ta sig uppför backen.

Försenad färja

Den hårda vinden på Östersjön gjorde att Viking Lines färja Mariella med drygt 1400 passagerare ombord ankommer två och en halv timme sent till Stockholm.

-Den åkte enligt turlista från Helsingfors, men den normala säkerhetsåtgärden är att slå ner på farten i sådant här väder, säger Harri Joensuu, terminalchef på Viking Lines terminal vid Stadsgårdskajen i Stockholm, till TT.

Mariella lämnade Helsingfors 17.30 på söndagen och skulle ha nått Stadsgården klockan 09.30 på måndagsförmiddagen. Nu väntas den komma 12.00 i stället.

Enligt Joensuu är dock Mariella den enda försenade färjan för Viking Line.

På Silja Lines Helsingforskontor uppger kommunikationsdirektör Tuomas Nylund att Silja Line inte har några försenade färjor på måndagen.

Försenade tåg

Det har varit vissa förseningar även för tågen.

- I södra och västra Sverige har det inte varit så farligt. I Stockholm däremot var det stora förseningar under förmiddagen. Det var strömlöst i Hagalund och därför kom inte tågen iväg i tid. Annars rullar det på bra, säger Sven-Ingemar Håkansson på SJ:s presservice.

TT , Susanna Vidlund, Fredrik Rundkvist