Nyheter

M-politiker avgår av efter avslöjande i tv

NYHETER

Uttalade sig nedlåtande om invandrare

Peter Kvist, moderat kommunalpolitiker i Köping, lämnar alla sina politiska uppdrag sedan han uttalat sig negativt om invandrare i SVT:s Uppdrag granskning på tisdagskvällen.

Peter Kvist var en av de politiker och valfunktionärer som fick besök av Uppdrag gransknings reportrar. Programmet besökte 54 slumpvis utvalda valstugor i 30 av Sveriges kommuner. En av reportrarna var utrustad med dold kamera och utgav sig för att vara uttalat främlingsfientlig.

Peter Kvist fick frågan om vilka invandrargrupper som bosatt sig i Köping och svarade:

- De som Pinochet inte hann med.

Efter att inslaget sänts på tisdagskvällen meddelade Peter Kvist att han lämnar alla sina politiska uppdrag, kommunstyrelsen och fullmäktige i Köping samt Kolsva kommundelsnämnd. Han drar också tillbaka sin kandidatur till söndagens val.

Moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson fick beskedet om Kvists avgång under tisdagskvällen. TT har förgäves sökt Kvist under kvällen.

Till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning säger han:

- Jag ångrar vad jag sade.

- Jag har inget emot chilenare. Det har redan ringt chilenare hit och varit förbannade och jag förstår dem. Jag måste ha fått hjärnsläpp. Om jag säger att det var ett dåligt skämt så är det ju inte heller någon bra förklaring.

Moderaternas gruppledare i Köping, Ola Saaw, säger till tidningen att partiets förtroende för Kvist är förbrukat.

Enligt inslaget var det bara två av valfunktionärerna, en centerpartist och en socialdemokrat, som tog avstånd från de främlingsfientliga åsikter och påståenden som reportern förde fram. När övriga funktionärer konfronterades med sina filmade uttalanden var det ingen av dem som ville stå för dem.

Moderaternas partisekreterare Johnny Magnusson är inte förvånad över att den sortens åsikter som Peter Kvist framfört finns inom hans parti.

- Nej, inte alls. Om man går ut i verkligheten, och det gör jag ofta, då vet man att det är så.

Enligt honom är det upp till var och en av de moderater som förekom i inslaget att besluta om de ska lämna sina uppdrag eller inte.

Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist reagerar med upprördhet och uppmanar de representanter för hans parti som förekommer i inslaget att tänka över om de kan sitta kvar på sina poster.

- Man kan inte vara representant för ett parti vars grundläggande värderingar man inte delar, säger han till TT.

Uppdrag granskning besökte 17 socialdemokratiska valstugor, 17 moderata, 6 folkpartistiska, 7 centerpartistiska, 6 kristdemokratiska och en vänsterpartistisk valstuga.

Anna Krook/TT

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter