Filmade sig själv när han blev attackerad av polis – åklagaren lade ner fallet

1 av 4
NYHETER

Tobias Wallén, 30, blev attackerad av en polis när han rastade sin hund i september förra året.

Polismannen blev irriterad på att Tobias mops kissade på en lyktstolpe vid hans tomt – och ska enligt Tobias själv ha misshandlat honom.

Trots att Tobias filmade händelsen har åklagaren valt att lägga ned förundersökningen.

Det var i september förra året som ett bråk om en kissande hund i Örebro län urartade. Polismannen som ska ha attackerat Tobias Wallén, 30, var hemma i sin villa och inte i tjänst när händelsen inträffade.

Har bråkat tidigare

Tobias och mannen har bråkat om var Tobias mops uträttat sina behov tidigare. Polisen ska ha anklagat Tobias hund för att ha urinerat i hans trädgård, men lyktstolpen som mopsen Sulan kissade på står på kommunens mark.

– Han bad mig dra åt helvete och jag var väl kanske inte heller så trevlig, det kan jag säga. Men jag blev chockad när jag gick där tidigt på morgonen och han skrek på mig så jag gapade tillbaka. Jag ber inte om ursäkt när jag inte har något att be om ursäkt för, säger Tobias Wallén.

Filmade händelsen

När han den här gången passerade polismannens hus filmade han förloppet med sin telefon. Under deras första möte hade han sett att det stått ”polis” på mannens tröja.

– Jag filmar för att jag är rädd att han ska göra nåt igen. Sen tänker jag när han kommer ut att ”det är lugnt, han är ju polis så han kan ju inte slå ner mig”, men det är ju precis vad han gör, säger Tobias.

I mobilfilmen hörs Tobias ropa ”voff, voff” när han passerar mannens hus.

– Att jag sa ”voff, voff” var tydligen av stor vikt som bevis. Men hans hundar står alltid och skäller och visst, det var väl lite provocerande men det ska man väl kunna ta, säger Tobias Wallén.

”Höll strypgrepp”

När Tobias och hans hund passerat tomten säger han ”här kan du kissa, det är ingen fara”, till sin hund.

Sedan syns polismannen gå ut ur sin bostad, mot Tobias, och fälla upp sin huva. Han försöker ta telefonen från Tobias och den faller i backen.

När mobilen ligger på marken fortsätter den ta upp ljud från bråket.

– Det är ren misshandel. Han slår flera knytnävsslag, ett mot mitt ansikte, och håller strypgrepp som han släpper när jag började kippa efter andan. Jag tänkte att jag inte kunde göra motstånd för han är polis och då åker jag dit, säger Tobias.

Dokumenterade skador

I Tobias patientjournal beskriver läkaren som undersökte honom att han uppvisat en blåtira, strypmärken, ett blåmärke på axeln, skrapsår på ett knä och blåmärken på vänster ben.

Det står också att han möjligen kan ha haft en liten hjärnskakning.

Åklagaren refererar till hans skador som ”smärre”.

– Det tycker inte jag att hon kan avgöra riktigt. Det fick mig inte att må bättre direkt, säger Tobias Wallén.

Redan innan konfrontationen med polismannen var Tobias svårt sjuk i förmodad blodförgiftning.

– Jag hade gått ned 16 kilo och hade utmattningssyndrom.

Förundersökningen lades ned

I slutet av januari fick Tobias ett brev från åklagaren. Förundersökningen hade lagts ned.

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, står det i beslutet.

– Jag skrattade faktiskt. För jag tänkte att det var ett skämt. Jag tycker att det är så starka bevis, säger Tobias.

Chefsåklagare Marianne Nordström säger att hon inte vill kommentera hur hon resonerade kring ärendet.

– Jag har motiverat det i ett långt beslut redan, säger hon.

”Tappade besinningen”

Polismannen har sagt i förhör att han ”tappade besinningen” när Tobias filmade honom. Han beskriver hur han tagit tag i Tobias jackkrage och att han ramlat och dragit med sig Tobias i fallet.

På marken ska han ha sökt ett nytt grepp och sedan släppt när Tobias sagt att han har svårt att få luft.

Han menar att anledningen till att filmningen var så upprörande är att han är van att bli utsatt från allmänheten i tjänst, men att han inte kunnat förbereda sig mentalt när det skedde privat.

Ord står mot ord

Tobias ska i förhör ha sagt att polismannen slog ett knytnävsslag mot honom, men att slaget träffade mobilen som åkte i backen.

I bevisvärderingen påtalas det att det är en öppen hand som sträcks mot Tobias och att hans berättelse inte stämmer överens med filmen. Därför menar åklagaren att det inte går att bedöma Tobias redogörelse av händelsen som trovärdigare än polismannen.

På grund av detta är det också polismannens beskrivning av de delar av händelseförloppet som inte syns i filmen som ligger till grund för åklagarens bedömning.

– Att de litar på en polisman kan jag köpa. Men jag menar att om man kollar på filmen och höjer volymen så hör man vad som försiggår. Dessutom har jag inte fått möjlighet att bemöta det som åklagaren tycker är viktigt i filmen. När hon säger att en viktig händelse i filmen är att min hund kissar på lyktstolpen så säger hon egentligen att polismannen har rätt att bestämma var jag ska rasta min hund. Befängt, säger Tobias Wallén.

Agerade i nödvärn

I beslutet står det att ”det är att anse som ofredande att filma en person på ett så hänsynslöst sätt att det är en kännbar fridskränkning” och att polisen bedöms ha agerat i nödvärn.

– Han säger att jag har telefonen upptryckt i ansiktet på honom, men det är ju han som kommer mot mig. De menar alltså att om en människa står med en mobiltelefon och man tror att den är hotfull så har man rätt att slå personen, säger Tobias Wallén.

Även om nödvärnsrätt inte föreligger objektivt kan gärningsmannen ha trott att det var en faktisk situation som krävde nödvärn. Då anses personen inte ha haft brottsligt uppsåt och våldet kan klassas som försvarligt. Det kallas putativt nödvärn.

Men Tobias anser att åklagaren gjort ett undermåligt jobb.

– Jag tycker det finns bevis nog i filmen och jag tycker att nödvärnsrätten som åberopas är förverkad i och med att telefonen hamnar på marken. Som jag ser det får han en juridisk bonus och tre minuter på sig att dela ut frislag, säger Tobias Wallén.

Har förlåtit polismannen

– Det här har påverkat mig jättemycket psykiskt. Jag har befunnit mig på hemlig ort och har inte kunnat jobba som vanligt. Han bor ju i mitt område och jag ville hålla mig undan för att jag var rädd, säger Tobias, och fortsätter:

– Nu tänker jag inte vara rädd längre. Jag tänker åka hem och bo i mitt hus.

Tobias vill inte gå vidare med ärendet och säger att han inte längre hyser något agg mot polisen.

– Jag har förlåtit polismannen. Han får leva med det här, jag skiter i honom.

”Har tappat tron på rättsystemet”

Däremot är han kritisk till hur utredningen har gått till.

– Jag ser det hela som ett skämt. De har inte tagit mig på allvar och jag tycker det har skötts dåligt. För mig är det uppenbart att de håller honom om ryggen. Jag har helt tappat tron på rättssystemet.

Så många fall av misshandel anmäls varje år i Sverige 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Hundar