Porrskådisen vill tillbaka in i vänsterpartiet

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG

Porrskådisen Göran Eurenius, 49, tvingades lämna vänsterpartiet.

Nu vill han bli tagen till nåder igen.

-Jag har träffat en ny kvinna och slutat filma, säger han.

Göran Eurenius, f d aktiv vänsterpartist.
Foto: björn lindahl
Göran Eurenius, f d aktiv vänsterpartist.

Eurenius är rädd om sin nya kärlek.

- Jag vill inte förstöra något och då går det inte att leva så, att vara ständigt otrogen.

Han överklagade beslutet om uteslutning. Först lokalt, sen till partidistriktet och partistyrelsen. Nu har ärendet nått vänsterpartiets kongress. Den inleds på onsdag i Västerås.

Uteslöts ur v

Partisekreteraren Pernilla Zethraeus deltog i partistyrelsens beslut häromåret. Majoriteten, 13-9, ansåg att det var rätt att utesluta kommunalpolitikern i Härryda utanför Göteborg. Eurenius agerande var "ett grundskott mot partiets syn på porr, kvinnoförtryck och feministiska ideologi".

Gudrun Schyman tyckte att han kunde stanna - som medlem men inte som förtroendevald. Pernilla Zethraeus, Johan Lönnroth och Lars Ohly gick på samma linje men blev nerröstade. Uteslutningen låg fast.

- Moralpanik, säger Göran Eurenius.

Han utbildade sig till lärare för årskurserna 4-9. En sommar kärvade ekonomin. Inga lärarvik, inga studiemedel. Han och hans dåvarande partner tog kontakt med en porrfilmsproducent.

- Jättekul och hur naturligt som helst, sa Eurenius.

Planerar personval

Det tyckte inte partikamraterna i Härryda. Inte skolorna heller - ingen ville ha Eurenius som lärarvikarie efter avslöjandet om hans extraknäck.

- Porrindustrin ger en snedvriden bild av sexualiteten och är nerlusad av kvinnoförtryck, kränkningar och övergrepp, säger partisekreteraren Pernilla Zethraeus.

Gudrun Schyman säger:

- Utmärkt om han utvecklas som människa och kommer vidare i livet. Vänsterpartiet bekämpar strukturer som diskriminerar och exploaterar kvinnor men vi bekämpar inte enskilda människor.

Eurenius känner att han gjort sitt som porrskådis.

- Man blir faktiskt rätt mätt. När man har upplevt tillräckligt mycket så finns inga frågetecken kvar.

Han sitter kvar i kommunfullmäktige i Härryda fram till valet. Nu ska kongressen besluta om uteslutningen. Ligger den fast så tänker han söka nytt medlemskap. Och satsa på personalval.

Kerstin Danielsson

Publicerad: