Bengtsfors toppar listan över kommuner där jobben hotas

Publicerad:
Uppdaterad:

Bengtsfors toppar listan över kommuner där jobben hotas.

Bakom listan står Nutek, som rangordnat de 23 regioner som ansågs ligga sämst till för två år sedan

Störst risk för massnedläggning finns i regioner där många jobbar inom industrin. Om utbildningsnivån är låg inom industrin är risken ännu högre, har Nutek kommit fram till.

Den ort som senast drabbats av dråpslag är Katrineholm, som mister över 1 500 arbetstillfällen när Scania flyttar och elektronikföretagen FCI och Flextronics lägger ner. Katrineholm ligger på listans 14:e plats.

Strax efter att listan gjordes fick högriskorten Bengtsfors beskedet att Lear Corporation tänkte lägga ner och göra sig av med 860 personer.

Kartläggningen gjordes redan 1999. Men den är fortfarande aktuell, tycker Sverker Lindblad som deltog i arbetet med att lista riskregionerna.

- En högre utbildningsnivå i industrin gör att regionerna inte är lika sårbar ai känsliga konjunkturer, säger Sverker Lindblad till TV4.

- Det är lättare att flytta rutinmässiga jobb till utlandet, vilket var fallet med Flextronics nyligen, eller samla dem på en ort.

En industri som kräver högutbildad arbetskraft är mycket svårare att flytta.

- Det är bra att ha så hög utbildningsnivå som möjligt. Då blir man mindre sårbar, säger Sverker Lindblad.

Han tycker ändå att den svarta listan ska tas med en nypa salt.

- Bara för att en kommun är sårbar leder det inte till att industrier läggs ner.

Sverker Lindblad tar Gnosjö som ett exempel.

- Trots låg utbildningsnivå i industrin har de alltid klarat sig bra. Det beror ju på så många andra faktorer i regionen.

Här är de mest sårbara regionerna:

Caroline Olsson

Publicerad: