Från världsstjärna till föredetting på bara 36 timmar

Publicerad:
Uppdaterad:

Han var en av världens mäktigaste män. Hyllad av näringslivet, respekterad av regeringar.

Men i går tvingades Percy Barnevik ta snabbhissen ner i källaren. Han hade blivit en icke önskvärd person.

Om man vill slippa att bränna fingrarna gäller det att vara rask i stegen. Det är Wallenbergsfären som i går snabbretirerade från sin tidigare fixstjärna Percy Barnevik.

Med ett enda telefonsamtal avsattes Barnevik som ordförande i Investor. Frågor om hans framtid som ordförande i Astra Zeneca besvarades bara med talande tystnad.

Icke önskvärd

Percy Barnevik är dumpad. En icke önskvärd person. En sådan som man vill slippa möta på gatan.

Annat var det för ett par år sedan. Då stod världen på tå för Percy Barnevik. Han var internationell rådgivare till statsminister Ingvar Carlsson. Satt med i den ryske premiärministern Viktor Tjernomyrdins konsultativa råd och Göran Perssons Östersjöråd. Andra premiärministrar stod på kö för att få träffa underverket från Sverige.

Tidningen Global Finance utnämnde Percy Barnevik till en av världens mäktigaste män. Glöm Europa, sade Barnevik på en expertkonferens i Istanbul. Det går för långsamt i Indien, slog han fast på nästa högnivåmöte. Percy Barneviks ord var det närmaste man kunde komma internationell lag utan att blanda in FN.

Kometkarriär

Det var pappa Einar och mamma Anna som inledde familjen Barneviks klassresa. Fast då var efternamnet Nilsson. Från Simrishamn flyttade familjen till Uddevalla där pappa Barnevik fick jobb som faktor på tidningen Bohusläningen. Sex år senare övertog han ett välrenommerat tryckeri.

Systern Deisy gick i pappas fotspår med handarbetsfirman Deisy design. Brodern Willy blev forskare i Texas men bor nu i Grebbestad.

Själv gjorde Percy Barnevik kometkarriär. Superung civilekonom, supersnabb USA-student, superung vd, supersnabb ihopsnickrare av verkstadsföretagen Asea och Brown Boveri.

Nu går det neråt

Det går fortfarande lika snabbt. Fast neråt.

Till fallet bidrar inte bara familjen Wallenbergs hastiga reträtt från megastjärnan. När Jacob Wallenberg presenterade sig i går nämndes inte ABB, där han är styrelseledamot, med ett ord. Wallenberg uttalade sig som vice ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och talesman för Wallenbergsstiftelserna. Inte för ett solkat bolag med säte i Schweiz.

Förundrande fall

Minst lika viktigt är etikern Percy Barnevik själv. Han har under sin karriär framställt sig som en plikttrogen soldat i de godas armé. Miljö. Bättre relationer mellan öst och väst. Fred. Frågorna har varit många och Percy Barnevik har lagt ut texten ordrikt och tålmodigt.

Nu visar det sig att denna goda människa har hållit ABB:s styrelse ovetande om de ekonomiska konsekvenserna av sitt pensionsavtal med firman. På direktt fråga har han till och med segdragit med informationen.

Trots det kan man inte annat än förundras över fallet. Från världsstjärna till föredetting på 36 timmar.

Barneviks hissfärd

Lena Mellin

Publicerad: