Våryster Keiko på rymmen i Norge

NYHETER

Sill och sex lockar filmstjärnan till havs

Späckhuggaren Keiko var på rymmen natten till onsdagen. Starka vårkänslor kan ha fått djuret, som är känt från Rädda Willy-filmerna, att dra till havs. Han återfanns senare flera sjömil från basen vid Takneset i nordnorska Halsa.

Foto: Keiko eller Willy som han hette i filmen.

Keiko uppges ha återhämtat sig fint efter en tids sjukdom. Nu är han i absolut toppform och har den senaste veckan förbryllat sina vårdare genom att ständigt sticka iväg på egna upptäcksfärder. Hans näringskonsulent, Lars Lillebö, i Halsa menar att orsaken till utflykterna är en kombination av att valen är vårkåt och att han märker något i sjön.

- Det kan vara sill eller andra späckhuggare som är på väg. Späckhuggare har väldigt god hörsel och ljuden från späckhuggare kan färdas ganska långt, säger Lillebö till NTB.

Sändare i ryggen

Han har haft god kontakt med Keikos vårdare, som var trötta på onsdagen efter nattens sökande. Valen har en sändare monterad på ryggen och är därför lätt att spåra. Men eftersom avstånden var långa blev letandet ändå påfrestande.

Keiko fångades som ett- eller tvååring utanför Island och fördes till USA där han blev stjärna i flera filmer. Efter en tynande tillvaro i fångenskap startades en insamling för att rädda honom och 1998 fördes han till Island för att steg för steg återföras till friheten. Men Keiko slog sig därefter ner i en fjord i Norge, där en grupp forskare och deras medhjälpare bland annat förser honom med föda.

Så snart ett stim späckhuggare närmar försöker man få Keiko att ansluta sig till flocken.

TT-NTB