Sju av tio har inte råd med alkolås

NYHETER

Rattfyllerister kan få behålla körkortet - om de betalar alkolås för 40 000

Alkolåset är bra för både den som dömts för rattfylla och för samhället. Men sju av tio som dömts för rattfylleri tycker sig inte ha råd att installera alkolås i bilen.

Foto: Niclas Hammarström
Alkolåset kopplas till bilens elsystem. Bilen kan inte startas om föraren är alkoholpåverkad.

Försöken med alkolås har slagit väl ut men har blivit en kostnadsfråga. Alkolåset och behandlingen kostar totalt 40 000 kronor för den dömde. Det har lett till att många drar sig för att lägga ut pengarna. Sju av tio uppger att de inte har råd med alkolås.

- Visst är det mycket pengar. Men sett i perspektivet att personen behöver körkortet i tjänsten så är det inga pengar alls. Dessutom tvingas personen att dricka mindre. 40 000 kronor motsvarar två starköl per dag i två års tid. Många av de som deltagit i försöken säger att de fått bättre ekonomi, säger Hans Laurell som är alkoholexpert på Vägverket.

Positiva resultat

Enligt Hans Laurell undviker den dömde många oönskade konsekvenser genom alkolåset.

- De som ställer till det för sig och förlorar körkortet råkar illa ut. De kan förlora sin inkomst, familj och sociala liv, säger Hans Laurell.

Han pekar på att det finns många positiva resultat av alkolåset.

- Det har visat sig att de som haft alkolås är med i färre trafikolyckor och löper mindre risk att få återfall än de som blivit av med körkortet, säger Hans Laurell.

Alkolåset har inte bara bidragit till en säkrare trafik. De som deltagit i försöken har också färre sjukdagar än de som fått körkortet indraget.

Båda resultaten hjälper samhället att spara in pengar. Alkolåset är alltså något som inte bara rattfylleristen tjänar på.

- Det kan löna sig för samhället at betala för det. Det kanske kan komma att bli resultatet när försöken utvärderats klart, säger Hans Laurell.

Om alkolåset:

Susanna Vidlund