Svensken som blev tjurfäktare

NYHETER

I dag gör Emil El Vikingo Gernandt sin debut

Foto: Emil Gernandt tränar inför den stora premiären på arenan.

I dag ställer sig Emil Gernandt öga mot öga med en 300 kilo tung tjur. Frivilligt.

El Vikingo, som han också kallas, debuterar nämligen som tjurfäktare i staden Mijas i Spanien.

Foto: Emil Gernandt.

För två år sedan kom Emil Gernandt, 56 år, som turist till Fuengirola. Han träffade av en slump den legendariske, numera bortgångne tjurfäktaren Antonio Galan.

- När han efter ett tag förklarade att han skulle göra mig till tjurfäktare visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, berättade Emil Gernandt tidigare för Aftonbladet.

Hård träning

Men Emil Gernandt tackade ja till erbjudandet. Sedan mitten av december tränar han tre timmar varje dag utom söndagar.

Emil Gernandt kommer från Stockholm. Anders Gernandt, den kände hästsportkommentatorn, var pappas kusin.

Emil Gernandt har äventyrslust i blodet. Han har kört sju Monte Carlo-rallyn, bland annat i final tillsammans med Ursula Wirth 1992. Året därpå kraschade han sin bil och slutade med tävlandet.

”Älgjakt är värre”

Nu är det tjurfäktandet som gäller. Och enligt Emil Gernandt är inte tjurfäktning mer djurplågeri än den svenska älgjakten.

- Älgjakten är mycket värre. Tänk dig själv. Där sitter gubbarna ute i skogen och värmer sig med snaps när det plötsligt dyker upp en älg. Sin träning att träffa älgar har de fått på en skjutbana där måltavlorna rör sig vinkelrätt mot skytten. Men ute i skogen kommer djuren från olika håll.

- Det vore därför befängt att tro att det inte skadskjuts en hel del älgar. En tjurfäktning däremot skall vara avklarad på max 20 minuter och eftersom tjuren är uppretad avsöndrar den adrenalin, vilket lindrar smärtan.

Har sluppit skador

El Vikingo har hittills klarat sig från allvarliga skador på tjurfäktararenorna. Men visst har han blivit stångad.

- Jodå, det har allt hänt och är inget vidare. Har du själv någon gång gått emot en bordskant? Föreställ dig att bordskanten kommer emot dig i trettio kilometer i timmen och väger drygt 300 kilo. Jag lovar, det gör ont.

Frida Johansson