Rättegång inledd om gruppvåldtäkter i Uppland

NYHETER

En av flickorna berättade om händelsen

STOCKHOLM

Rättegången mot de sex unga män som åtalats för gruppvåldtäkter i Uppland, inleddes på måndagen.

  En av de drabbade minderåriga flickorna berättade om vad som hände när hon lockades till en fest i april.

 Målet hör till Norrtälje tingsrätt, men hålls av utrymmesskäl i Sollentuna tingsrätts lokaler. Med hänsyn till målets art och de inblandades låga ålder är förhandlingen omgärdad av sträng sekretess och förs bakom stängda dörrar.

  Under måndagen hann kammaråklagare Björn Skånsberg lägga fram saken och sina yrkanden samt höra en 13-årig flicka. Han säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att flickan höll fast vid sin berättelse och att han därför fortsatt är övertygad om de unga männens skuld.

  Enligt åtalet ägde den ena gruppvåldtäkten rum i början av april i en lägenhet på en ort i Uppland. Fem av de misstänkta i åldern 16-20 år lurade med sig flickan. De sade att en fest väntade hemma hos en av dem, men syftet var att förgripa sig sexuellt på flickan. I bostaden tvingade männen till sig samlag och annat sexuellt umgänge, enligt åklagaren.

Förnekar brott

  De åtalade förnekar brott, men erkänner att de har haft samlag och annat sexuellt umgänge med 13-åringen.

  Tre av ynglingarna åtalas också tillsammans med en 17-åring för en annan gruppvåldtäkt. Den skedde enligt åtalet i slutet av februari då de lurade med sig två flickor, 13 och 14 år, till en bostad under förevändning att flickorna skulle få låna en mobiltelefon. Åklagaren säger att de utförde våldtäkten tillsammans och i samförstånd. De åtalade medger i viss utsträckning att de har haft sexuellt umgänge med flickorna, men hävdar att det inte har varit frågan om ett brott.

  Rättegången fortsätter den 9 juli med förhör av de tilltalade om händelsen i april. Dagarna därefter kommer att handla om den misstänkta gruppvåldtäkten i februari.

Lars Pedersen/TT