Bankomatsprängare går fria

NYHETER

Tjuvarna tvättar pengarna

Bara fyra av 150 bankomatsprängningar de senaste två åren är uppklarade - trots att polisen vet vilka gärningsmännen är.

- Det rör sig mellan tummen och pekfingret om 150 sprängningar av uttagsautomater de senaste två åren, säger Lennart Johansson, chef vid den tekniska roteln vid polisen i Östergötland.

Av dessa har fyra stycken klarats upp. I resten av fallen har gärningsmännen gått fria. Grovt kriminella personer ligger bakom sprängningarna och ofta vet polisen vilka de är.

- Vi har en bra uppfattning om vilka de är. De flesta är gamla bekanta om man säger så. De finns i bland annat Stockholm men även i andra storstadsregioner, säger Per Anders Fritshammar, kriminalinspektör på Rikskriminalens rotel för grov organiserad brottslighet. Han är en av de få som arbetar i stort sett heltid med sprängningarna.

Tjuvarna ingår i ett kriminellt nätverk som arbetar gemensamt.

- Man kan skönja ett mönster i hur sprängningarna utförs. Nätverket skiftar hela tiden. De arbetar i olika konstellationer och de känner varandra. Alla åldersgrupper finns representerade, från gamla kåkfarare till juniorer, säger Per Anders Fritzhammar..

Trots att polisen alltså vet vilka som begår brotten, så kan de inte få fast gärningsmännen. Anledningen är att man i princip måste ta tjuvarna på var gärning.

- Vi måste ta dem så nära brottsplatsen som möjligt, säger Per Anders Fritzhammar.

Han tror att det behövs ökade spaningsinsatser för att få fast tjuvarna.

Södra Sverige mer drabbat

Det verkar som om sprängningarna av uttagsautomaterna är något som i första hand drabbar den södra och mittersta delen av Sverige, även om det har förekommit enstaka avancerade angrepp mot uttagsautomter i Norrland.

- Vi ha varit förskonade här uppe. Det måste ha varit minst ett år sedan som vi hade en bankomatsprängning här, säger Lars Gunnar Åman vid Kriminalunderrättelsetjänsten hos Sundsvallspolisen.

Sörmland och Östergötland har enligt Lars Gunnar Åman drabbats betydligt hårdare, något som bekräftas av Lars Erik Sundkvist som är kriminalinspektör och tf rotelchef på kriminalunderrättelseroteln vid polisen i Södermanland.

- Börjar man räkna efter så blir det ett par stycken. Vi har bland annat haft sprängningar i Oxelösund, Trosa, Eskilstuna och Mariefred. Nu har vi peppar, peppar, haft det lugnt ett tag, säger han.

Lars Erik Sundkvist tror att automatsprängningarna kan vara något av ett Stockholmsfenomen.

- Det verkar ju som att det utgår från Stockholm. De tar sina nattliga räder och åker ut i landet, säger han.

Skydd mot sprängningarna förgäves

Först använder gärningsmännen en liten laddning så att fronten på uttagsautomaten sprängs bort. Sedan placerar tjuven en laddning innanför för att ta sig in i utrymmet där pengarna förvaras.

En del banker har, för att komma till rätta med problemet med sprängningarna, byggt om sina valv bakom automaterna.

- De har satt in ett galler bakom automaten så att tryckvågen kan passera. När gärningsmännen sprängt automaten så finns gallret kvar. Men de har bara satt dit en tredje laddning då och sprängt igen, berättar Lars Erik Sundkvist.

Enligt Lars Erik Sundkvist kan bytet från sprängningarna variera mellan gångerna. Vid vissa tillfällen har tjuvarna fått med sig kassetter med pengar i.

- Det kan vara en hel del pengar i en kassett. Men sedlarna är ofta missfärgade och skamfilade. Det finns misstankar om att gärningsmännen på något sätt tvättar pengarna, säger han.

Fakta om sprängningarna:

Susanna Vidlund