Brittisk studie bekräftar akrylamidlarmet

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritanniens motsvarighet till Livsmedelsverket varnar för höga halter av akrylamid i mat som pommes frites och chips. Därmed bekräftas det svenska larm om akrylamid som kom för snart en månad sedan.

The Food Standards Agency, FSA, presenterade på fredagen en undersökning som bekräftar tidigare larm om att vissa tillagningsprocesser kan leda till höga halter av akrylamid i mat. Akrylamid tros i sin tur kunna orsaka cancer.

FSA har dock inte gått ut med några rekommendationer till konsumenterna att ändra sina matvanor.

- På det här stadiet är det för tidigt att identifiera effekterna av akrylamid både i mat och i människor, samt hur ämnet formas i processer så som bakning, stekning eller grillning, säger Dr Andrew Wadge, FSA:s chef för kemisk säkerhet och giftämnen, på FSA:s hemsida.

"Vi kan ha varit exponerade för riskerna i generationer"

- Det är möjligt att riskerna med akrylamid är gamla och att vi har varit exponerade för ämnet i mat under flera generationer. Det som är viktigt nu är att identifiera vilka undersökningar som behövs göras för att förstå hur akrylamid bildas, hur det kan påverka människor, och vad som måste göras, säger Andrew Wadge.

FSA har funnit signifikanta nivåer av akrylamid i mat som stekts och bakats, både i hemmet och i fabriker för massproduktion. Verket undersökte ett begränsat urval av chips, pommes frites och frukostflingor.

Tidigare artiklar

Frida Johansson

Publicerad: