Minst 38 döda i explosioner i tunnelbanan

Kvinnliga självmordsbombare pekas ut - medhjälpare söks

Moskva. Minst 38 människor dödades och 60 skadades i två explosioner i Moskvas tunnelbana i morse.

Två kvinnliga självmordsbombare uppges ligga bakom attentaten.

Nu efterlyser ryska myndigheter två av självmordsbombarnas kvinnliga medhjälpare som fångats av övervakningskameror.

Den första explosionen inträffade mitt i morgonrusningen vid åtta-tiden lokal tid på stationen Ljubljanka, under den ryska säkerhetstjänsten FSB:s huvudkontor.

Explosionen skedde längst bak i ett tåg som befann sig inne på stationen. Sammanlagt omkom 26 personer. Hälften av de omkomna ska ha befunnit sig inne i tåget, säger Irina Andrianova, taleskvinna för räddningstjänsten till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Dödsiffran kan stiga

Den andra explosionen inträffade cirka 45 minuter senare på stationen Park Kulturij precis när dörrarna på ett inkommande tåg öppnades. Enligt polisen detonerade attentatspersonen ett sprängbälte. Minst 12 personer omkom.

Polisen spärrade snabbt av stora delar av områdena runt de två tunnelbanestationerna, samtidigt som människor strömmade ut ur tunnelbanan.

– Det blev en anstormning mot dörrarna. Jag såg en kvinna hålla ett barn och vädja till folk om att släppa fram henne, men det var omöjligt, berättar en 19-årig student för AP.

Sammanlagt har 38 dödsoffer bekräftats och drygt 60 personer har skadats, flera av dem allvarligt.

Attentatet är det blodigaste som drabbat Moskva på sex år, uppger myndigheterna.

Medhjälpare söks

Moskvas borgmästare Yuri Luzhkov och säkerhetstjänsten FSB säger att två kvinnliga självmordsbombare låg bakom attentaten.

Enligt flera ryska medier ska de två kvinnorna ha fångats av tunnelbanornas övervakningskameror. De är ännu inte identifierade.

Ytterligare två kvinnor som ska ha setts tillsammans med självmordsbombarna på övervakningsfilmerna söks nu i Ryssland, uppger ryska medier. De misstänks ha hjälpt till att utföra attentaten.

Ingen organisation har tagit på sig dådet, men den ryska säkerhetstjänsten riktar misstankarna mot grupper i norra Kaukasus.

– Fragment som hittats på självmordsbombarnas kroppar indikerar att de kommer därifrån, sa Alexander Bortnikov, talesman för FSB på en presskonferens efter attentatet.

Förhöjd säkerhet

Ryska myndigheter har höjt säkerhetsberedskapen i flera städer efter attentaten. Bland annat har president Dmitrij Medvedev beordrat skärpt säkerhet vid alla transportmedel i hela landet.

Det ryska räddningsministeriet har publicerat listor på skadade som vårdas på sjukhus. Inga svenskar finns med bland dem.

– Vi följer utvecklingen, men i nuläget finns inget som tyder på att några svenskar drabbats, säger Torbjörn Sohlström, biträdande chef på den svenska ambassaden i Moskva till Aftonbladet.

500 svenskar

Under eftermiddagen publicerade ryska tidningar en lista med de drabbades namn.

Enligt svenska ambassaden är uppgifterna om offrens namn fortfarande obekräftade.

Ungefär 500 svenskar bor permanent i Moskva, uppger Solhström.

– Men staden är stor, så risken för att svenskar skulle finnas med bland dödsoffren måste bedömas som liten.

Moskvas tunnelbanesystem är ett av världens största med 150 stationer som används av cirka sju miljoner människor varje dag.

Texten uppdateras.

Publisert: