M-toppar påstås ha tystat ner fusklarm

avMalin Axelsson

NYHETER

Nu kommer anklagelser om att valfusk tystats ner inom Moderaterna.

Enligt TV 4 ska ett fusklarm i samband med provvalet 2001 inte ha utretts ordentligt.

Beatrice Ask och Sven Otto Littorin är två partitoppar som pekas ut.

Enligt dokument som TV 4 Nyheterna har tagit del av ska delar av den moderata partitoppen ha låtit bli att gå till botten med varningar om fusk i Umeå i samband med provvalet 2001.

Aftonbladet rapporterade 2002 om valfusket och missnöjet med den internutredning som sedan följde.

Kapade identiteter

En lokal moderat slog larm om att partikollegor hade kapat identiteter från ett antal personer, skrivit in dem som medlemmar i Moderaterna och sedan använt deras namn för att rösta på sig själva.

Flera av dem som ska ha skrivits in som medlemmar säger till TV 4 att de aldrig har varit med i Moderaterna.

Varningsbrevet gick bland annat till dåvarande partiledaren Bo Lundgren, nuvarande justitieminister Beatrice Ask och biståndsminister Gunilla Carlsson.

"Inte skada partiet"

En intern utredning tillsattes, som fann att inga stora fel hade begåtts. Men en grupp lokala moderater ville gå vidare och krävde att de nya medlemmarna skulle kontrolleras.

De fick ett möte med dåvarande partisekreteraren Sven Otto Littorin, nu arbetsmarknadsminister. Enligt Åsa Sundh, tidigare aktiv i Moderaterna i Umeå, fick de beskedet att det var dags att se framåt och inte skada partiet.

Sven Otto Littorin nekar till anklagelserna.

– Vi gjorde en ordentlig intern utredning och fann att det var helt klart att det var personkonflikter i botten, säger han till TV 4.