Nyheter

SJ stoppar flera tåg

Av: 

Jessica Balksjö

Anders Munck

Victor Stenquist

NYHETER

25 tåg stoppas mitt under fredagstrafiken - SJ har hittat sprickor i hjulen

SJ har beslutat att stoppa tåg av samma modell som spårade ur i Norge för två veckor sedan.

Sprickor har hittats i två av hjulen som har inspekterats efter tågolyckan.

– Vi gör det som en försiktighetsåtgärd, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

De tre vännerna Jörgen Karlsson, Tomas Malmkvist och Mats Rosenlund skulle ha åkt till Örebro.

SJ beslutade till en början att stoppa tolv lokdrivna tåg. Vid 15.30-tiden hade 20 tåg tagits ur trafik, bekräftar SJ:s presstjänst.

En timme senare hade ytterligare fem tåg tagits ur trafik, uppger TT.

SJ har undersökt 3 000 hjul efter urspårningsolyckan i Norge och hittat sprickor i två av dem. Vid olyckan var det just en spricka i ett hjul som gjorde att tåget spårade ur.

– Det gör att vi vill titta över det en gång till. Vi kommer att gå igenom alla hjul och vara klara någon gång nästa vecka, säger Dag Rosander.

Avgångar ställs in

SJ har ännu inte gått ut med information om vilka sträckor som drabbas. SJ kommer att lämna mer information på sin egen hemsida, men klockan 16 fanns ännu inget besked om den stora trafikstörningen som drabbar tusentals resenärer i hela landet.

Alla avgångar som tågen skulle ha använts vid ställs nu in.

Resenärer på tåg runt om i hela landet blev plötsligt informerade om att tåget de färdades i skulle tas ur trafik vid nästa station. f

Skulle till Örebro

Vid Stockholms centralstation har den normalt stökiga fredagshysterin förvärrats till rena kaoset. Perrongerna är fulla av passagerare vars tåg ställts in.

De tre vännerna Jörgen Karlsson, Tomas Malmkvist och Mats Rosenlund skulle ha åkt till Örebro och visste inte vad trängseln berodde på när de kom till stationen.

– Nej, det hade vi ingen aning om. Nu hoppas vi verkligen att tåget går i tid. Som tur är har ingen av oss någon tid att passa hemma, säger Jörgen Karlsson.

Men deras tåg visade sig vara inställt och de blev, som många andra, hänvisade till ett senare X2000 till Örebro.

Vid stationen i Stockholm finns, precis som på flera ställen i landet, tågvärdar i gula västar som svarar på passagerarnas frågor.

"Det gick fort"

Jonatan Hallenberg satt på ett tåg från Stockholm när han fick informationen:

– De berättade vad det handlade om, att vi skulle stanna för att det fanns bromsklossar på tåget. Det var bara fem minuter innan vi skulle stanna i Avesta som de berättade. Det gick ganska snabbt, säger han.

SJ har inte fått hela bilden av hur många resenärer som påverkas av de inställda tågen.

– Några turer i helgen kan bli inställda. Resten av de drabbade försöker vi hjälpa med ersättningsbussar, säger Dag Rosander.

Kommer fler tåg att tas ur trafik?

– Det får vi se. Vi får gå igenom de här hjulen först. Vi kommer att ta in tågen efter hand.

Totalt stopp

För att ytterligare förvärra situationen har det sedan 15.55 varit totalt stopp på tågtrafiken mellan Linköping och Norrköping på grund av ett signalfel.

– Prognosen säger att arbetet med felet kommer vara klart vid 18.00, säger Rebecka Starco, pressinformatör på Trafikverket.

Texten uppdateras.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter