Maud Olofsson: "Det är otroligt obehagligt"

Ohly (V) och Eriksson (MP) oroliga för konsekvenserna – Åkesson (SD): vi har varnat

Svenska politiker uttrycker nu sin oro efter terrorattentatet i Stockholm

Lars Ohly är "rädd och orolig" och Peter Eriksson tycker att det är "mycket allvarligt".

– Det är otroligt obehagligt, säger Maud Olofsson till Aftonbladet.

Maud Olofsson.
Maud Olofsson.

Maud Olofsson är en av politikerna som nu uttrycker sin oro efter händelsen som skakar landet.

– Det är otroligt obehagligt, säger hon.

Viktigt med FRA

Hon säger att det som hände är en påminnelse om hur viktigt det är att Sverige har väl fungerande underrättelse- och säkerhetstjänster.

– Vi får inte vara blåögda. Det här visar att Sverige inte är förskonat från terrorhot och att det är viktigt att vi har myndigheter som kan förse oss med information.

Hon tycker att sprängningen visar att regeringen gjorde rätt med FRA-lagen och Säpos möjligheter att få information från signalspaning.

– Vi måste inse att världen ser annorlunda ut i dag. Vi vet också att en del terrororganisationer har ändrat strategi och siktar mer på Europa än tidigare, säger hon.

Ohly: risk för rasism

Vänsterpartiets Lars Ohly säger att han blir ”rädd och orolig” när han tänker på att fler skulle ha kunnat skadas. Han befarar också att det kan leda till ökad främlingsfientlighet.

– Risken är att rasistiska värderingar kopplas ännu mer samman med olika invandrargrupper, och det måste vi förhindra. Vi måste bekämpa terrorismen, men också rasismen, säger han.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att det som har hänt är "mycket allvarligt” men vill avvakta polisens utredning innan han drar slutsatser om konsekvenserna av dådet.

– Men det är ett bevis på att det finns en stor oro över kriget i Afhghanistan och att vi inte kan räkna med att terrorismen går oss helt förbi, säger han.

Åkesson: Det är extremister

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att gårdagens bomb kan leda till fler terrordåd.

– Det kan vara ett trendbrott som sätter igång tankar och mekanismer hos andra.

Han säger också att hans parti länge har varnat för att Sverige kan bli mål för terrordåd.

– De andra partierna har skrattat åt oss. Vi har pekat på problematiken med den stora muslimska invandringen. Samtidigt är det viktigt att man balanserar debatten och konstaterar att det inte är invandrare som ägnar sig åt det här. Det är extremister.

Publisert: