Wikileaks tillgångar frysta

Av: 

TT-AFP

I takt med att fler kontroversiella och hemliga uppgifter sprids från Wikileaks, drar sig samarbetspartners undan.

Under veckan har Wikileaks förlorat över 900 000 kronor i frysta tillgångar.

Julian Assanges brittiske advokat Mark Stephens sade till TT på måndagskvällen att han har varit i kontakt med sin klient under dagen och att ett möte mellan Assange och polisen håller på att planeras.

– Jag håller på nu att diskutera med polisen, sade Mark Stephens.

När ett möte mellan Julian Assange och den brittiska polisen skulle äga rum vill han inte kommentera.

På måndagen spreds uppgifter om att Wikileaks låtit publicera en hemlig lista över viktiga amerikanska säkerhetsintressen runt om i världen. Samma dag meddelade den schweiziska postens bankenhet att man stängt ett konto som öppnats av Julian Assange.

"Den australiska medborgaren har försett oss med felaktig information rörande sin bostadsort under den period som kontot öppnades", angav banken som skäl i ett uttalande.

Enligt ett pressmeddelande från Wikileaks berodde det på att "Assange, som en hemlös flykting som försöker få tillstånd att bo i Schweiz, hade använt sin advokats adress i Geneve för bankens korrespondens".

På Wikileaks hemsida finns listat ytterligare fem sätt att donera pengar till Wikileaks, varav ett är överstruket sedan förra veckan. Då beslutade betalningstjänsten Paypal att frysa donationer som var ämnade för Wikileaks.

Enligt ett uttalande på Paypals hemsida har Wikileaks överträtt företagets användarpolicy som "anger att vår betalningstjänst inte får användas för aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar för eller instruerar andra att ägna sig åt olaglig aktivitet".

Sammantaget har Wikileaks och Julian Assange förlorat över 900 000 kronor under veckan, enligt egna uppgifter.

Publiceringen av den hemliga amerikanska listan kritiseras för att kunna utnyttjas av terrorgrupper som vill angripa USA. Listan upprättades i fjol av utrikesdepartementet och ambassader runt om i världen, och listar infrastruktur och naturresurser "vars förlust skulle innebära ett hårt slag för människors hälsa, säkerhet och/eller inrikes säkerhet i USA".

Publisert: