Nyheter

Han var sambo med Jihad-Jane i fyra år – en dag var hon borta

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Kurt Gormer: ”Det är galet, det känns helt overkligt”

PENNSBURG, PENNSYLVANIA. När Kurt Gormer kom hem från jobbet den 23 augusti var flickvännen Colleen bara borta.

Först i förrgår fick han veta att hon hade förvandlats till Jihad-Jane – för att mörda Lars Vilks.

– Jag är fortfarande chockad. Men jag hoppas att jag en dag får chansen att träffa henne och ställa några frågor, säger radioreparatören.

Alla i Pennsburg – ett litet samhälle knappa åtta mil nordväst om Philadelphia – är chockade över att den skygga hemmafrun i flerfamiljshuset vid Main Street/Pottstown Avenue visat sig vara en terroristaspirant.

Men ingen har skakats hårdare av nyheten än Kurt Gormer.

Flyttade ihop direkt

Han bodde ihop med Colleen LaRose på övervåningen i det röda tegelhuset i fyra år – utan att ha minsta aning om att hon i över ett års tid konspirerade med islamistiska terrorister på internet.

– Nej, säger han när vi möter honom på industriområdet där han driver egna radioutrustningsföretaget Phasetek, det fanns inga som helst tecken på att det här skulle hända.

Kurt Gormer träffade Colleen när han installerade utrustning på en radiostation som hennes nu döde far drev i Texas. De blev förälskade och han övertalade den då nyskilda 42-åringen att flytta med honom hem till Pennsylvania.

– Vi blev verkligen förtjusta och hade det bra ihop. Hon var en väldigt bra kvinna som, till exempel, tog hand om min pappa när han fick cancer.

Någon fäbless för islamistisk extremism kunde han aldrig upptäcka hos flickvännen.

– Nej, inte vid ett enda tillfälle har jag hört henne prata om islam. Hon var överhuvudtaget inte pratsam och brydde sig inte om vare sig politik eller religion.

Besöktes av FBI-agenter

Inte heller hade Colleen antytt att hon var på väg att lämna honom. Därför blev chocken så stor när Kurt Gormer kom hem till en tom lägenhet 23 augusti förra året:

– Hon hade tagit sina kläder och försvunnit. Det fanns inte ett spår efter henne. Inga brev, ingenting. Jag blev orolig, men vad kunde jag göra?

Att något inte stod rätt till förstod han när FBI-agenter besökte honom några veckor senare – och när han såväl i november som december kallades till domstolsförhör.

– Det handlade mycket om att hon tydligen hade stulit mitt pass. Jag blev lite störd, men försökte inte tänka så mycket på vad hon kunde ha gjort.

”Känns helt overkligt”

Först i tisdags fick Kurt, och världen, veta att hans livskamrat var en potentiell mördare och tagit smeknamnet Jihad-Jane.

– Jag kan fortfarande inte tro det. Det är galet, det känns helt overkligt. Fråga mig inte hur det kunde hända. Jag vet inte.

Grannarna i Pennsburg har dock sina teorier. Patricia Nolthenius, som driver mäklarfirman Brode och Brooks på andra sidan Main Street, tror att Colleen LaRose var psykiskt sjuk. Enligt amerikanska medier försökte hon ta sitt liv för fem år sedan.

– Jag kände henne inte själv, men det är vad alla här i stan säger. Hon var något av en A-lagare, satt ständigt på barer och var uppenbart i obalans.

Patricia Noolthenius är skakad:

– Man tror inte att något sånt här någonsin ska hända i en stad som Pennsburg. Nu tänker man på att hon kan ha haft vapen och bomber där uppe. Det är skrämmande.

Vill ställa frågor

Makarna Wes och Doris Ziegler, som bott i kvarteret i 25 år men aldrig sett LaRose, instämmer:

– Man känner sig lite chockad. Hur har det här kunnat pågå utan någons vetskap? Man önskar att man fick veta mer.

Per Bjurman och Pontus Höök.
Per Bjurman och Pontus Höök.

Det önskar Kurt Gromer också:

– Jag har inte haft någon kontakt med Colleen sedan hon försvann, men jag hoppas att jag en dag får chansen att träffa henne och ställa några frågor. Det är mycket jag undrar över, säger han och ruskar på huvudet.

Under gårdagen slog Washington Post fast att kvinnan som kallade sig för Jihad-Jane reste till Sverige, med hänvisning till uppgift från anonyma amerikanska myndighetskällor. På torsdagen tog man tillbaka den uppgiften. Enligt det formella åtalet mot Colleen LaRose ska hon ha rest till ett ospecificerat europeiskt land, okänt vilket.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Läs mer:

Publisert: